Πριν από μερικούς μήνες δεν ήταν λίγοι όσοι έθεταν το ερώτημα αν, στο πλαίσιο της αυτόνομης στρατηγικής που επέλεξε να ακολουθήσει, το Κίνημα Αλλαγής ήταν σε θέση να έχει υποψήφιους, προερχόμενους από το χώρο του, και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας.

Την Τετάρτη με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Γιάννη Μποντρούκα στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, το Κίνημα Αλλαγής γίνεται το πρώτο κόμμα που θα έχει ανακοινώσει όλους τους υποψηφίους του. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ορισμένοι από αυτούς είτε έχουν ήδη στηριχθεί, (Κατσιφάρας) είτε έχουν δεχθεί το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ (Αρνατουτάκης, Τσιλιμίγκας).

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους.

Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού, όπως λέγεται, «η υπεροχή των στελεχών του χώρου της κεντροαριστεράς» έδωσε πλεονέκτημα στο Κίνημα Αλλαγής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ «που τρέχει πίσω από τις επιλογές μας».

Η περίπτωση της Πελοποννήσου ήταν από τις πιο δύσκολες. Χρειάστηκε να υπάρξουν διαδοχικές συσκέψεις με τη συμμετοχή των βουλευτών της περιφέρειας αλλά και της Φώφης Γεννηματά για να υπάρξει κατάληξη.

Στην αναζήτηση του κατάλληλου υποψηφίου έπεσαν πολλά ονόματα στο τραπέζι, όπως αυτό της Νάντιας Γιανακοπούλου αλλά και του Γιάννη Μανιάτη.

Η επιλογή του κ. Μπουντρούκα προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά ο κύβος ερρίφθη. Οι επιλογές που έγιναν θα στηριχθούν απόλυτα. Οι περιφερειακές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και δεν θα επιτραπούν διαφοροποιήσεις που προεκλογικά θα περάσουν το μήνυμα μιας «μη συντεταγμένης εικόνας της παράταξης».

Πριν από μερικές μέρες η Χαριλάου Τρικούπη εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε ότι τα «αντάρτικα» στις τοπικές εκλογές δεν θα τύχουν καμία απολύτως ανοχή. Ήταν μια προειδοποίηση που έδειχνε, κυρίως, την Πελοπόννησο και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που δείχνουν διατεθειμένα να είναι στο ψηφοδέλτιο του Π. Τατούλη.

Η εντολή της Φώφης Γεννηματά είναι σαφής. Τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που θα επιλέξουν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια αντίπαλων συνδυασμών θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη. Όπως τονίζεται, «δεν μπορεί από τη στιγμή που οι υποψήφιοι επιλέγονται μετά από θεσμικές διαδικασίες, να αμφισβητούνται ευθέως από στελέχη του κόμματος. Η διαγραφή τους είναι μονόδρομος».

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις περιφέρειες σειρά παίρνουν οι μεγάλοι δήμοι της χώρας και οι δήμοι των πρωτευουσών των νομών. Σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια για την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων επιτροπή θα συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα και εφόσον υπάρχει κατάληξη για τις περιοχές που εξετάζει, θα γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Περί τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή για τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Και στο μέτωπο αυτό υπάρχει προετοιμασία, ενώ τις τελευταίες μέρες η μια σύσκεψη διαδέχεται την άλλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί το 75% των υποψηφιοτήτων σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τότε εκφράζεται η αισιοδοξία ότι η Φώφη Γεννηματά θα έχει κλείσει και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα κορυφαία στελέχη.