Στις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα, με αιχμή την ενεργειακή της πολιτική αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη δεύτερη μέρα του πολυσυνεδρίου Capital + Vision 2018, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και την πύλη Capital.gr.

«Η διαφοροποίηση των πηγών, πρώτον και δεύτερον, η ενοποίηση των αγορών ενέργειας είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Ενώπιον των προκλήσεων αυτών καλούμαστε να κάνουμε βήματα» τόνισε ο κ. Σταθάκης και αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα, όπως ο ΤΑΡ, ο IGB, οι αγωγοί με Σκόπια και Σερβία και οι εγκαταστάσεις υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο.

«Ο βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σε ένα ενιαίο πεδίο» τόνισε, ενώ αναφερόμενος παράλληλα στον East Med σημείωσε ότι «οι τεχνικές ομάδες έχουν προσχωρήσει τις επεξεργασίες. Ανάμεσα στις τέσσερεις κυβερνήσεις (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία) στις αρχές του 2019 αναμένεται να υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

«Πέρα από κόμβος ενέργειας η χωρά μπορεί να καταστεί και παραγωγός. Οι προκλήσεις της ενιαίας αγοράς ενέργειας είναι μπροστά μας κι η συστράτευση με τους στόχους είναι η μεγάλη πρόκληση» τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας και ανέφερε ότι γύρω στα 33 δισ. θα είναι οι επενδύσεις την επόμενη δεκαετία στον κλάδο.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης επεσήμανε ότι κεντρική επιλογή ήταν η πώληση εμπορικών δραστηριοτήτων και η διασφάλιση ελέγχου του δημοσίου στις υποδομές. «Παραλάβαμε ένα πρόγραμμα για το σύνολο του κλάδου και προσχωρήσαμε σε ένα σύστημα που έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Απελευθέρωση και ιδιωτικοποιήσεις στο εμπόριο και διατήρηση του κράτους στις υποδομές. Αυτό έγινε στον ΑΔΜΗΕ, αυτό κάναμε με τη ΔΕΠΑ που τη διαχωρίζουμε από το εμπόριο και τις υποδομές. Θα πουληθεί το εμπορικό κομμάτι. Αυτό χαρακτηρίζει και το πνεύμα σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε.

Τέλος, εστιάζοντας στα προγράμματα εξοικονόμησης, τα χαρακτήρισε ως τα πιο δύσκολα. «Χρειαζόμαστε ένα «εξοικονομώ» κάθε χρόνο για να φτάσουμε τους στόχους μέχρι το 2030. Η μεγάλη πρόκληση είναι ο εξηλεκτρισμός, σε τομείς όπου κυριαρχεί το πετρέλαιο. Μεγαλύτερη σε εξέλιξη επένδυση είναι η αντικατάσταση των μονάδων στα νησιά και την Κρήτη», πρόσθεσε.