O νικητής του διαγωνισμού για το 50,1% των ΕΛΠΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 49,9%. Αυτό αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά την εισήγηση της νομικής της υπηρεσίας.

Το θέμα είχε απασχολήσει εδώ και καιρό την Επιτροπή, καθώς υπήρχε διχογνωμία και μάλιστα στην αρχή είχε επικρατήσει η άποψη ότι ο υποψήφιος που θα κέρδιζε το διαγωνισμό ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει πρόταση.

Τελικά οι νομικές υπηρεσίες γνωμοδότησαν ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή είναι αποκρατικοποίηση, παρά το γεγονός ότι ο ένας πωλητής είναι ιδιώτης (ο όμιλος Λάτση πωλεί το 30% και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%), άρα εξαιρείται από το νόμο περί δημοσίων προτάσεων που ρητώς αναφέρει ότι μέτοχος που από μηδενική συμμετοχή αποκτήσει άνω του 33% μια εισηγμένης είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 100% των μετοχών.

Όπως είναι γνωστό, αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από την Glencore και τη Vitol.

Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν μεγάλη αγωνία για το ύψος του τιμήματος καθώς τα ΕΛΠΕ θα εμφανίσουν το 2018 κέρδη ebitda περίπου 1 δις. ευρώ οπότε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για προσφορές γύρω στο 1,2 – 1,3 δις. ευρώ, τότε ο διαγωνισμός ίσως να μην προχωρήσει.