Εκτενές άρθρο για τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών αλλά και για τις ιδιαίτερες σχέσεις Βαυαρίας και Ελλάδας στον γερμανικό Τύπο όπως μεταδίδει η DW.

Αναλυτικό άρθρο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υπό τον τίτλο «Επιδεινώνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών». Σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στην εικόνα λιγότερων ΑΤΜ στη χώρα, καθώς «[…] οι τράπεζές τους αρχίζουν τις περικοπές. Η διάθεση μετρητών είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα για τις τράπεζες. Από το 2010 οι όμιλοι μείωσαν τον αριθμό των ΑΤΜ από 8.650 σε 5.300. Τώρα περιορίζουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο».

Σύμφωνα με την ΗΒ, «αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο με το οποίο οι τράπεζες της Ελλάδας προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδά τους. Όλα εξετάζονται προσεκτικά: υποκαταστήματα, προσωπικό, μισθοί, ωράρια εργασίας. Μπορεί μετά από οκτώμισι χρόνια η Ελλάδα να εξήλθε τον Αύγουστο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με ριζικές αλλαγές», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη συνέχεια στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που στα μέσα της χρονιάς άγγιξε σχεδόν το 48% αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση του τζίρου των ομίλων.

Αναφερόμενη στις αλλαγές που πρέπει να δρομολογήσουν επιτακτικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους, η Handelsblatt σημειώνει ότι οι περισσότερες αφορούν την Τράπεζα Πειραιώς η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης εξαγόρασε έξι μικρότερες τράπεζες με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί από την τέταρτη στη μεγαλύτερη πλέον τράπεζα της χώρας. «Ωστόσο με τις συγχωνεύσεις η Πειραιώς κληρονόμησε και μεγάλο αριθμό προσωπικού, υποκαταστημάτων και ένα βουνό κόκκινων δανείων», γεγονός που, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντείνει τις πιέσεις για περικοπές και εξοικονόμηση κόστους.

Πάντως, η όλη συζήτηση στην Πειραιώς καταδεικνύει ότι έρχονται δύσκολες εποχές για τραπεζικούς υπαλλήλους, συμπεραίνει η οικονομική εφημερίδα. «Σύμφωνα με ανεπίσημη υπόθεση εργασίας του κλάδου, τα επόμενα τρία χρόνια οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν άλλα 800 υποκαταστήματα και να απολύσουν 10.000 εργαζόμενους. Ενώ μέχρι πρότινος οι τράπεζες προχωρούσαν σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου προσφέροντας εφάπαξ έως και 180.000 ευρώ, αυτή τη φορά οι όροι μάλλον δεν θα είναι τόσο ευνοϊκοί. Στον κλάδο ακούγεται ότι δεδομένων των πιέσεων για μείωση του κόστους, οι απολύσεις δεν αποτελούν πλέον ταμπού.

Ακόμη και το θέμα των συγχωνεύσεων ενδέχεται να επανέλθει στην ατζέντα. Τα περασμένα χρόνια έγιναν ήδη αρκετές προσπάθειες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του 2012 με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και την Eurobank, οι οποίες βρέθηκαν λίγο πριν τη συμφωνία που τελικώς όμως κατέρρευσε. Εδώ και καιρό αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα με ΑΕΠ της τάξης των περίπου 185 δις ευρώ είναι πολύ μικρή για να έχει τέσσερις τράπεζες με δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα.

Πώς η Baiern έγινε Bayern λόγω της Ελλάδας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Βαυαρία, η εφημερίδα Tageszeitung κυκλοφορεί με μια ειδική έκδοση. Σε αυτήν δημοσιεύεται, μεταξύ άλλων, και ένα αναλυτικό άρθρο το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας από την εποχή του Όθωνα μέχρι σήμερα. «Μεταξύ του κρατιδίου της Βαυαρίας και της Ελλάδας υπάρχει εδώ και 200 χρόνια μια στενή σχέση. Η αλλαγή του γράμματος από i σε y (σ.σ. από Baiern σε Βayern) αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σήμερα οι σχέσεις έχουν ψυχρανθεί. Ένας από τους λόγους είναι και ο πόλεμος πολλών γερμανικών ΜΜΕ κατά της Ελλάδας».

Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα, ξεκινώντας από το 1832 όταν ο νεαρός Όθωνας από τη Βαυαρία έγινε βασιλιάς της Ελλάδας. Εκείνη την περίοδο η αγάπη προς την Ελλάδα και το ελληνικό στοιχείο ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε μέχρι και στην «μετονομασία» της Βαυαρίας: «Η πιο άμεση σύνδεση με την Ελλάδα είναι μάλλον το γράμμα υ στο όνομα της Βαυαρίας. Το γράμμα i αντικαταστήθηκε από το γράμμα y της ελληνικής αλφαβήτου. Το Baiern έγινε Bayern για να τονιστεί η σύνδεση με την Ελλάδα».

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στη σημερινή σχέση Βαυαρών και Ελλήνων και ειδικά στα χρόνια της κρίσης μέσα από τα μάτια ενός ομογενή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο: «Το 2010 ήταν η απαρχή μιας συναισθηματικής στροφής. Για πολλά χρόνια υπήρχε μια καμπάνια των ΜΜΕ κατά της Ελλάδας. ‘Οι Έλληνες χαρακτηρίζονταν τεμπέληδες και άπληστοι’, λέει ο Σταύρος Δημητρίου. Αυτό άλλαξε πολλά ακόμη και γι’ αυτούς που μεγάλωσαν στη Γερμανία και ένιωθαν πάντα καλά ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία. ‘Δεν αισθάνεσαι πια ότι ανήκεις εδώ’, αναφέρει χαρακτηριστικά. […] Δεν βλέπω κάποιο μέλλον για εμένα στη Γερμανία, δεν αισθάνομαι πια ότι με συνδέει κάτι με αυτή τη χώρα’, καταλήγει. ‘Το σχέδιό μου είναι να μεταναστεύσω στην Ελλάδα’. Έτσι και ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας επέστρεψε μετά από 30 χρόνια διακυβέρνησης. Μετά από δυο εξεγέρσεις εναντίον του, τον έστειλαν στην εξορία. Στη Βαυαρία», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Αλεξάνδρα Κοσμά