Σε συνδυασμό με το αφιέρωμα του εφετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ελληνικό Queer Cinema (38 ταινίες από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τις μέρες μας), πέντε νέοι σκηνοθέτες συμμετέχουν επιπλέον ο καθένας με ένα σύντομο φιλμ, που γύρισαν αποκλειστικά για το Φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα έργο κοινό, το οποίο διαρκεί 25 περίπου λεπτά, μια συλλογική οπτικοακουστική πρόταση υπό τον γενικό τίτλο «ACROBATICS».
Η προβολή του «ACROBATICS» θα γίνει στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στις 17.00 (αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Αναλυτικότερα, οι μικρού μήκους ταινίες και οι δημιουργοί τους είναι οι: «Σπινθηροβόλα Κεράκια» του Θανάση Νεοφώτιστου, «Skin» του Μανώλη Μαυρή, «Γράμμα στη Σοφία» της Νικολέτας Λεούση, «Pengo Decay» του Γιώργου Τελτζίδη και «Διάρρηξη» του Δημήτρη Νάκου. Στην ομάδα αυτών των σκηνοθετών, χωρίς όμως να έχει γυρίσει και αυτός ταινία για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ανήκει και ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Σκούρας, γνωστός από το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Καζαντζάκη» που προβλήθηκε πριν από λίγοι καιρό στο φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.
Η «ACROBATICS» είναι μια πρωτοβουλία της  Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία σε συνεργασία με 59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβάλλει μια γενιά κινηματογραφιστών, δημιουργούς που ενδεχομένως να πρωταγωνιστήσουν τα προσεχή χρόνια στο Φεστιβάλ.
Σε συνδυασμό με το «ACRΟBATICS» θα προβληθούν και ταινίες των παραπάνω δημιουργών που έχουν διακριθεί σε φεστιβάλ του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού.
Από αυτές τις ταινίες η πιο γνωστή είναι η «Λεωφόρος Πατησίων» του Θ. Νεοφώτιστου, η οποία θα κάνει την πρώτη πανελλήνια προβολή της μετά την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι μια μητέρα  που ενώ κατευθύνεται σε μια οντισιόν, για τον ρόλο της σαιξπηρικής Βιόλας, ανακαλύπτει ότι ο γιος της έχει μείνει μόνος του στο σπίτι. Περπατώντας στη Λεωφόρο Πατησίων, μια από τις πιο αντιφατικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα παλέψει να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της ζωής της μέσα από το κινητό της.
Οι υπόλοιπες ταινίες που έχουν διακριθεί και θα προβληθούν στην εκδήλωση είναι ο «Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα (Χρυσός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας), η «Κατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου (Αργυρός Διόνυσος στο Φεστιβάλ Δράμας), το «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας), οι «37 Μέρες» της Νικολέτας Λεούση (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος στο Φεστιβάλ Δράμας) και «Maneki Neko» του Μανώλη Μαυρή (έκανε διεθνή πρεμιέρα στο 61ο BFI London Film Festival και μέχρι σήμερα έχει προβληθεί σε 35 φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει αποσπάσει συνολικά 12 βραβεία).