Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να βρεθεί ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Δεκέμβριο για επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται προς στιγμήν επισήμως από το Μέγαρο Μαξίμου, το ταξίδι του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του μήνα.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, προβαίνοντας σε καθημερινή βάση σε απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις κατά Αθήνας και Λευκωσίας, στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν αναμένεται να βρεθούν τόσο τα ενεργειακά θέματα, με αφορμή και τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και οι εξαγγελίες της Αθήνας για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, απόφαση που έχει πυροδοτήσει νέο κύμα σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Παράλληλα, οι δύο άνδρες αναμένεται να αναφερθούν στο Κυπριακό και άλλα διμερή ζητήματα, ενώ δεν αποκλείεται ο τούρκος πρόεδρος να θέσει ξανά θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, η οποία ωστόσο δεν βοήθησε καθόλου Ελλάδα και Τουρκία να έρθουν πιο κοντά, παρά το γεγονός ότι η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, το καλοκαίρι, είχε εξομαλύνει τις σχέσεις.

Στο μεταξύ πάντως, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει στις 7 Δεκεμβρίου στη Μόσχα όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία περίοδο που οι ελληνορωσικές σχέσεις δοκιμάζονται, έπειτα από τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών.