Αμετακίνητη στη θέση της να μην προβεί σε αλλαγές στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 εμφανίζεται η Ρώμη μετά και το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, συνεχίζοντας τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες.

Παρά τις προτροπές των Ευρωπαίων ομολόγων του να προχωρήσει σε αλλαγές του προσχεδίου του προϋπολογισμού της χώρας και να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, ο ιταλός υπουργός Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της χώρας για το επόμενο έτος δεν θα αλλάξει.

Ο προϋπολογισμός «δεν αλλάζει, αλλά συζητάμε» με την Επιτροπή της ΕΕ, δήλωσε ο Τρία σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί στήριξαν την απόφασή της Κομισιόν να ζητήσει από την Ιταλία να επαναϋποβάλει τον προϋπολογισμό της ώστε να ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και η Ρώμη έχει μια εβδομάδα για να το πράξει.

Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς προβλέπει αύξηση του δομικού ελλείμματος κατά 0,8% του ΑΕΠ αντί μείωσης 0,6% που ζητά η Κομισιόν.

Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να στείλει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες το οποίο θα είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ, διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ιταλία θα απαντήσει εντός της προθεσμίας, αλλά δεν διευκρίνισε τι θα αναφέρει στην επιστολή της προς τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν αποκλίσεις από τους στόχους και επέμεινε ότι η απόκλιση της Ιταλίας δεν είναι πολύ σημαντική.

Διορία μιας εβδομάδας

Διορία μιας εβδομάδας έχει η Ρώμη προκειμένου να αναμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της, ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Όπως ανέφερε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, «είχαμε μία μακρά αλλά καλή συνεδρίαση. Εξετάσαμε τα προσχέδια προϋπολογισμού με επικέντρωση σε αυτόν της Ιταλίας.  Οι υπουργοί τόνισαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν και να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της».

«Η Ιταλία έχει περιθώριο μίας εβδομάδας για να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της βάσει των κανόνων που ισχύουν» πρόσθεσε.

Για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests, αν και υπάρχει ακόμη η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των NPLs από αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες. Πέραν των NPLs υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως το σκαιώδες τραπεζικό σύστημα, τα οποία συζητήσαμε σήμερα εκτενώς».

Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας ήταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε από χώρα-μέλος να επανϋποβάλει σχέδιο προϋπολογισμού.

Ο ίδιος χαιρέτησε την «ισχυρή» στήριξη του Eurogroup στις θέσεις της Κομισιόν και τόνισε ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας που πρέπει ως τις 13 Νοεμβρίου να υποβάλει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ευχήθηκε δε, ο διάλογος με τη Ρώμη να βοηθήσει να υπάρξει πρόοδος εντός των κανόνων της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ιταλία

To Εurogroup συζήτησε την θέση της Κομισιόν για το προσχέδιο Προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019, το οποίο ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018. Συμφωνούμε με την αξιολόγηση της Κομισιόν.

Υπενθυμίζουμε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο (ΜΔΣ) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ΣΣΑ. Προσβλέπουμε για την Ιταλία και την Κομισιόν να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και για την Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το ΣΣΑ.