Δεν είναι ικανοποιητικός ένας μετασεισμός 5 Ρίχτερ σημειώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, αναφερόμενος στον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Ζάκυνθο. Όπως εξηγεί, ο βαθμός αυτός δεν είναι αρκετός, καθώς μεταξύ 5 και 6, ένας σεισμός της τάξεως 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο μεγάλος».

Τόνισε δε ότι γίνονται σεισμικές ερευνητικές εργασίες στην περιοχή του Κορινθιακού καθώς «σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, σίγουρα υπάρχουν περιοχές που έχουν μαζέψει σεισμικό δυναμικό. Κοιτάμε πάρα πολύ την περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού, επειδή έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από το σεισμό της Αθήνας».

«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται όπως την περιμέναμε. Έχουμε πει ότι για αρκετούς μήνες μπορεί να έχουμε φαινόμενα ισχυρών μετασεισμών. Ένας μετασεισμός της τάξεως 5 Ρίχτερ δεν μας ικανοποιεί γιατί μεταξύ 5 και 6, ένας σεισμός της τάξεως 6 Ρίχτερ είναι 33 φορές πιο μεγάλος. Ο πρωινός σεισμός εντάσσεται στα όρια της μετασεισμικής ακολουθίας», δήλωσε, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα.

«Εκείνο που με προβληματίζει είναι μήπως έχουμε μετατόπιση σε ένα κοντινό μεγάλο ρήγμα. Το Ιόνιο είναι απρόβλεπτο, μας έχει εκπλήξει πάρα πολλές φορές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κύριος μετασεισμός έχει γίνει. Ένας μετασεισμός 5,5 Ρίχτερ των προηγούμενων ημερών δεν με ικανοποιεί. Η ακολουθία θα κρατήσει πάρα πολύ καιρό και είναι πιθανό το διάστημα αυτό να έχουμε και μεγάλους μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν το 5.8- 5.9», πρόσθεσε.

Θολά είναι ωστόσο ακόμα τα νερά όσον αφορά τον ισχυρό σεισμό στη Ζάκυνθο, καθώς οι απόψεις των ειδικών συγκρούονται.

Σε ερώτηση αν είχε προβλεφθεί αυτός ο σεισμός, ο κ. Τσελέντης απάντησε, αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμο Παπαδόπουλο: «Αν είχαμε 2 ή 3 ή 5 νεκρούς, θα έβγαινε να μας πει ότι τον είχαμε προβλέψει;».

Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα στα οποία πρωτοστατεί και ο κύριος αυτός με τις προγνώσεις, ότι δεν δουλεύει τίποτα, ότι το γεωδυναμικό δεν έχει όργανα, ότι οι σταθμοί δεν δουλεύουν. Αυτά δεν ισχύουν. Το Γεωδυναμικό είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

»Μολονότι εγώ ποτέ δεν ήμουν κυβερνητικός υπόλογος ούτε χαϊδεύω την κυβέρνηση, το τελευταίο καιρό έχουν πέσει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης τα οποία μας βοηθάνε όχι μόνο να αντικαταστήσουμε όργανα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες αλλά να αγοράσουμε και καινούρια όργανα. Δεν καταλαβαίνω πώς αυτός ο κύριος κάθεται και λέει αυτά τα πράγματα και μάλιστα σε μία περίοδο που όλα πάνε πάρα πολύ καλά».