Την αντίδραση διπλωματικών πηγών της Αθήνας προκάλεσαν οι σημερινές προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που πρεσβεύει η Ελλάδα».

«Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε από τις επιθετικές ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η «οι εξελίξεις που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη να έχουμε ισχυρό στόλο».

«Κάθε πλοίο που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Τόνισε δε πως «όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ενεργήσουν ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι κάνουν ένα τεράστιο λάθος».