Στην επιλογή της «ρωμαϊκής αρένας», όπου το πολιτικό αίμα θα ρέει, φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθ’ οδόν προς τις κάλπες, επενδύοντας σε εξελίξεις τόσο σε δικαστικό επίπεδο για διάφορες υποθέσεις όσο και σε κοινοβουλευτικό, με την αναμενόμενη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την Υγεία.

Η απόφαση της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την Υγεία, βάζοντας στο… κάδρο πέντε πρώην υπουργούς (Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριος Σαλμάς από ΝΔ και Ανδρέας Λοβέρδος από Κίνημα Αλλαγής) δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Κυρίως όμως ενδέχεται να επιδράσει στους πολιτικούς συσχετισμούς και να επιβαρύνει υπέρμετρα το πολιτικό κλίμα στη χώρα, ειδικά σε μια χρονική περίοδο που ξεκινά η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μια διαδικασία που απαιτεί συναινέσεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε υποθέσεις, ή σκάνδαλα κατά τα κυβερνητικά στελέχη, όπως το ΚΕEΛΠΝΟ, η Novartis, το φάρμακο, το Ερρίκος Ντυνάν, οι υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις. Εξάλλου, στο πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν που θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, θα αντανακλώνται ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενώ θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας το πόρισμα για τις αρθροσκοπήσεις, τη μεθεπόμενη για τη Novartis, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τέλος το φάρμακο. Ανοικτές προς πολιτική αξιοποίηση, εξάλλου, είναι κι άλλες υποθέσεις, όπως τα δάνεια των κομμάτων.

Επί της ουσίας, το γεγονός ότι θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες υποθέσεις και οι φάκελοι με τα πορίσματα θα αποσταλούν στη Δικαιοσύνη, αναμένεται να οδηγήσει το πολιτικό σύστημα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Εξάλλου ο κεντρικός στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να επενδύσει στο δόγμα «όλα στο φως» και στο δίλημμα «εμείς οι καθαροί και οι έντιμοι έναντι των διεφθαρμένων και των διαπλεκόμενων του παλαιού πολιτικού συστήματος».

Το αντεπιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως η επιλογή της κυβέρνησης δεν είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και απλά πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος που είναι πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. «Δεν κυνηγάμε κανέναν. Μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και από τη Δικαιοσύνη, πρέπει να ερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και βεβαίως να προκύψει η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Αυτό πράττει η κυβέρνηση» είναι των μήνυμα των κυβερνητικών παραγόντων.

Παράλληλα, όπως λένε οι ίδιοι, η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί να αποδώσει αδικήματα στον χ ή ψ υπουργό, αλλά μόνο να περιγράψει τις ευθύνες του, τις οποίες θα αξιοποιήσουν η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που θα αποδώσει ευθύνες και βεβαίως στη συνέχεια η Δικαιοσύνη.

Οργισμένη αντίδραση από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση αντιδρά με οξύ τρόπο και μιλά για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αρχίζουν και ξετυλίγονται διάφορες «σκοτεινές», κατ’ αυτήν, υποθέσεις, τις οποίες και χαρακτηρίζει σκάνδαλα, όπως π.χ. – σύμφωνα με τα λεγόμενα βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ – της απόπειρας πώλησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος σε χαμηλή τιμή ή την υπόθεση του Θριασίου για τις εκ των υστέρων αλλαγές στους όρους διαγωνισμού σχετικά με τη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού.

Μάλιστα, λένε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι ένοχη διότι δεν έχει απαντήσει επί της ουσίας ποτέ για τους λόγους εξαίρεσης από τις έρευνες του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κορουμπλή, γιατί δεν ερευνάται η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο ΚΕΛΠΝΟ, αλλά και για το θέμα της απόπειρας πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία με πρωταγωνιστή τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, την ιστορία με τα κονδύλια του Μεταναστευτικού, κ.ά.

Το κρίσιμο στοιχείο για το πολιτικό σύστημα είναι ότι παράλληλα με την αξιοποίηση από την κυβέρνηση των προαναφερθεισών υποθέσεων, θα διεξάγονται στην Ολομέλεια της Βουλής και κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως π.χ. δύο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δύο για τη συμφωνία των Πρεσπών (μία για την κύρωση της συμφωνίας και μία για την έγκριση της πράξεως προσχωρήσεως της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ), μία για τη σύσταση προανακριτικής για την Υγεία και βεβαίως η αναμενόμενη συζήτηση και ψηφοφορία και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, της πρότασης μομφής που έχει προαναγγείλει η ΝΔ.

Στη «μέση» η Συνταγματική αναθεώρηση

Αν και ο κίνδυνος να διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα λόγω πιθανής κατάστασης που θα παραπέμπει σε ρωμαϊκή αρένα και αποτιμήθηκε και αξιολογήθηκε, εντούτοις ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανιστεί με ψηλά τη ρομφαία της κάθαρσης. Ως εκ τούτου η κατάθεση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υγεία ήταν αναμενόμενη.

Μόνο που αυτή η σφοδρή σύγκρουση που προμηνύεται θα αναδείξει τη θεωρία ότι το πολιτικό σύστημα κυριολεκτικά ακροβατεί, εν μέσω της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης, μιας εκ φύσεως συναινετικής διαδικασίας.

Υπό τη σκιά του αιτήματος για πλήρη διαλεύκανση διαφόρων υποθέσεων που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα και της απαίτησης για τήρηση των θεσμικών διαδικασιών, υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα που δύναται να ενισχύσει τις αντιπολιτικές δυνάμεις με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Συνεπώς, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης που ξεκίνησε και επίσημα με τη δημοσιοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Βουλή και την κατάθεση των 50 υπογραφών, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.