Με τον συννήθη άκομψο και επιθετικό τρόπο του ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να «διαφημίσει» τις κυρώσεις κατά του Ιράν, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ. Παρομοιάζοντας τον εαυτό του με ήρωα της δημοφιλούς σειράς «Game of Thrones», παίζει με τη γνωστή ατάκα της σειράς «Winter is Coming» (Ο χειμώνας έρχεται) καθώς η φωτογραφία του συνοδεύεται από τη λεζάντα: «Οι κυρώσεις έρχονται».
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου η οποία θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω τις δύκολες σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν προκαλεί πολλές αντιδράσεις και εντός των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων και το HBO που έχει τα δικαιώμτα της σειράς άδειασε τον αμερικανό πρόεδρο ανακοινώνοντας ότι διαφωνεί με τη χρήση εικόνων και φράσεων της σειράς για πολιτικούς λόγους.

Οξεί ήταν και η αντίδραση της Τεχεράνης. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχι Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «πλήξει το κύρος» της χώρας του, εκτιμώντας πως η Ουάσινγκτον θα είναι τελικά η χαμένη από την επαναφορά των κυρώσεων.
«Αυτός ο νέος Αμερικανός πρόεδρος (…) έπληξε ό,τι απέμενε από το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών και της δημοκρατίας. Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εξαναγκάζουν χρησιμοποιώντας την οικονομική και στρατιωτική δύναμή τους είναι επίσης σε παρακμή», ανέφερε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Απέρριψε την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων, ιδιαίτερα εκείνων σε βάρος του ιρανικού πετρελαϊκού τομέα που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.
«Η αντιδικία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν διαρκεί 40 χρόνια και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργήσει πολλές φορές εναντίον μας», συνέχισε ο πρώτος στην ιεραρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας έναν «στρατιωτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό πόλεμο».
Όπως είπε, «σε αυτή την αντιδικία, χαμένες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και νικητής η Ισλαμική Δημοκρατία».