«Μέσα στην περιοχή του Ματιού είδα όλο το μέγεθος της καταστροφής καμένα σπίτια, καμένους ανθρώπους και εικόνες βιβλικής καταστροφής. Χάος. Κόλαση του Δάντη. Πηγαίνοντας προς Διασταύρωση τα οχήματα της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας είχαν αποσυρθεί και ήταν σταθμευμένα και δεν επιχειρούσαν…».

Αυτή  η αναφορά για τα μεγέθη της τραγωδίας στο Μάτι που είχε εντοπίσει από τις 8  το απόγευμα της «μαύρης» 23ης Ιουλίου –κι όχι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός μηχανισμός-  περιλαμβάνεται  στο σημείωμα παροχής εξηγήσεων που παρέδωσε στις δικαστικές προς τις δικαστικές αρχές ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς .  Επιπλέον  στο ίδιο σημείωμα προσδιορίζεται η  «απουσία» την Πυροσβεστικής από το σημείο της τραγωδίας.

Ο δήμαρχος Ραφήνας  άνοιξε τον κύκλο της παροχής εξηγήσεων συνολικά 21 υπόπτων (κι ανάμεσά τους  στελέχη της Πυροσβεστικής , της ΕΛ.ΑΣ,  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , της Γενικής Γραμματείας  Πολιτικής Προστασίας κλπ) για την τραγωδία  στο Μάτι.

Στο 46σελιδο υπόμνημά του που παρουσιάζει «Το Βήμα» ο κ. Μπουρνούς ουσιαστικά δίνει μία απάντηση σε αναφορές αξιωματικού της Πυροσβεστικής ότι του είχε δώσει –ασαφή- εντολή εκκένωσης του Ματιού . Ο δήμαρχος της Ραφήνας αρνείται καν ότι υπήρχε η συνάντηση με τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής και συμπληρώνει με χαρακτηριστικό τόνο «προς ανάδειξη του κραυγαλέου ψεύδους του αξιωματικού της Πυροσβεστικής -και όχι μόνου αυτού-, (το μόνο που αρκεί να σημειώσω είναι Αιδώς Αργείοι, έχουν χαθεί 100 ζωές και ορισμένοι ακόμη δεν ορρωδούν προς ουδενός), επισημαίνεται ότι ουδέποτε και με κανένα τρόπο δεν ακολούθησε έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  με ανάλογο περιεχόμενο. Εστω με τη μορφή fax, mail, sms που να προσδιορίζει την ώρα, το όργανο που απευθύνεται, πότε δόθηκε και ποιά τα όρια  της περιοχής εκκένωσης, έτσι ώστε να επιλυθεί και το θέμα της αρμοδιότητας λήψης της απόφασης, Περιφέρεια, Δήμαρχοι κλπ»

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά «δεν έχω δηλ. κίνητρο, (θεμιτό ή έστω αθέμιτο), αποσιώπησης της τυχόν εντολής του   αξιωματικού της Πυροσβεστικής  αν είχε διατυπωθεί. Αντίθετα ο ίδιος και η Υπηρεσία του έχει».

Επιπλέον ο κ. Μπουρνούς   σημειώνει «Ακόμη και αν, (στα πλαίσια υπόθεσης εργασίας), είχε ληφθεί ανάλογη εντολή τη συγκεκριμένη ώρα που η φωτιά «ολοκλήρωνε το έργο της», δια ποίου τρόπου, δια ποίων μέσων θα υλοποιούνταν -με ασφάλεια- η φανταστική και ανύπαρκτη εντολή του αξιωματικού της Πυροσβεστικής  και προς ποια κατεύθυνση θα οδηγούσα τους ανθρώπους; Προς τη θάλασσα, προς τα πύρινα μέτωπα ή προς βέβαιη απέλευση;»

Αξιοσημείωτη   στο υπόμνημα του είναι κι όσα μνημονεύει   για «απόσειση ευθυνών» σχετικά με την σύγκλιση συντονιστικού  οργάνου της Περιφέρειας  Αττικής στις  8μμ από το οποίο απουσίαζε. Όπως   σημειώνει «επιτρέψτε μου την εκτίμηση αλλά η σύγκληση, σε εκείνο τον χρόνο, του συγκεκριμένου οργάνου σκοπό είχε μάλλον την απόσειση ευθυνών ορισμένων προσώπων παρά την καταπολέμηση της φωτιάς».  Οι νομικοί εκπρόσωποι  του δημάρχου Ραφήνας δικηγόροι Αθηνών κκ.  Ιωάννης Λάγγας και Θρασυβουλος Κονταξής δήλωσαν ότι «όπως έπραξε από την αρχή της διαδικασίας, έτσι και στο παρόν διαδικαστικό στάδιο, ο Δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς, παρέδωσε στην Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή του.  Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει με βεβαιότητα ότι, όσον αφορά τον Δήμαρχο Ραφήνας  ατομικώς, τον Δήμο Ραφήνας ως οργανισμό  και τις υπηρεσίες του, είχε, κατά αρχάς, ληφθεί κάθε πρόνοια και εν συνέχεια, καταβλήθηκε κάθε δυνατή, ανθρωπίνως, προσπάθεια, για την αποτροπή των τραγικών αποτελεσμάτων  της φονικής πυρκαγιάς» .