Ιστορική χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μια συμφωνία, όπως τόνισε, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, μετά από τις εργασίες της τετραμερούς των τεσσάρων χωρών στη Βάρνα, με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κουβεντιάσαμε για σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών μας».

«Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μόνιμης συνεργασίας. Το επόμενο διάστημα ελπίζουμε να έχουμε πιο μόνιμη ανταλλαγή απόψεων» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια 4 χρόνια για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση σήμερα.

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επικείμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της πέμπτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στη Βάρνα εξέφρασε λαο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και τη διασυνδεσιμότητα. Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας είπε ότι συνεχίζεται και οι δυο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.

Επίσης καλωσόρισε την παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.