Η σημαντική πτώση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, ειδικά των Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής, πιθανόν να οδηγήσει τον οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI) να αφαιρέσει τις τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες από τον δείκτη MSCI Emerging Markets (αναδυόμενων αγορών) αναφέρει η Societe Generale.

Συγκεκριμένα στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο «MSCI Nov 2018 semi-annual review summary, potential changes version 2″ (Εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών MSCI – Νοέμβριος 2018, πιθανές αλλαγές, σενάριο 2), προβλέπει «διαγραφή» των ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς από τον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών στην αναδιάρθρωση των δεικτών που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ τέλος του μήνα. Αποδίδει δε τις αλλαγές αυτές τόσο στη μείωση των κεφαλαιοποιήσεων, όσο και στην αλλαγή της στάθμισης της αγοράς.

Οι λόγοι της εξόδου των τριών συστημικών τραπεζών είναι κυρίως τεχνικοί, αφού αφορούν είτε την κεφαλαιοποίησή τους, είτε την εκτιμώμενη μείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη (segment decrease).

Σύμφωνα με την Societe Generale oι πιθανές εκροές αναμένεται να διαμορφωθούν στα 52,73 εκατ. δολάρια για την Eurobank, στα 17,59 εκατ. δολ. για την Πειραιώς και στα 23,34 εκατ. δολ. για την Εθνική Τράπεζα ή συνολικά 93 εκατ δολάρια.

Αυτή θα είναι η δεύτερη πλήρης λίστα των πιθανών προσθηκών και διαγραφών κατά τις εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις των αναπτυγμένων, των αναπτυσσόμενων και των αναδυόμενων αγορών.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά τη σχετική πρόβλεψη της  Societe Generale η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πτώση 7,6%, της Eurobank 8% και της Πειραιώς 5,6%.