Η Τουρκία ζητεί στενή συνεργασία από τις σαουδαραβικές αρχές για να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες σχετικά με την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Μιλώντας από την Άγκυρα ο Γκιουλ είπε ότι τα ερωτήματα της Τουρκίας για τον φόνο, που διαπράχθηκε πριν από τέσσερις εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, θα πρέπει να απαντηθούν από τις αρχές του Ριάντ. Επανέλαβε επίσης ότι η Άγκυρα δεν έχει βρει ακόμη το πτώμα του Κασόγκι.

Ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χθες ότι η δολοφονία του Κασόγκι δεν θα μπορούσε να διαπραχθεί χωρίς να έχουν δοθεί οδηγίες «από ανώτερο επίπεδο» στο Ριάντ και διατύπωσε αμφιβολίες σχετικά με τις διαβεβαιώσεις του Ριάντ ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες χαρακτηρίζουν «προμελετημένο» το έγκλημα, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και το πτώμα του διαμελίστηκε.

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον Σαουδάραβα γενικό εισαγγελέα και τη συνοδεία του να εκδοθούν οι 18 ύποπτοι που έχουν συλληφθεί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι αρχές της χώρας αυτής για τον θάνατο του δημοσιογράφου. Απαίτησαν επίσης να μάθουν πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι, την ταυτότητα του «ντόπιου συνεργού» για τον οποίο κάνει λόγο το Ριάντ, αλλά και αν έχουν αποκαλυφθεί στη Σαουδική Αραβία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον προσχεδιασμένο χαρακτήρα της δολοφονίας.

Αντί για απάντηση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης προσκλήθηκε να πάει στη Σαουδική Αραβία μαζί με τα στοιχεία της έρευνας που έχει στην κατοχή του. Δεν διευκρινίστηκε αν οι τουρκικές αρχές θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση αυτή.

Το Ριάντ εκτιμά ότι μόνο με μια κοινή έρευνα των δύο χωρών θα καταστεί δυνατόν να καθοριστεί τι απέγινε το πτώμα του Κασόγκι και αν ο φόνος ήταν προμελετημένος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ζητά περισσότερες πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία, είπε την Τρίτη ότι ο Φιντάν ζήτησε από τον Μοτζέμπ να αποκαλύψει ποιος έστειλε στην Κωνσταντινούπολη την 15μελή ομάδα που φέρεται ότι εμπλέκεται στη δολοφονία.

Ο Φιντάν είπε ότι έθεσε τρία ερωτήματα στον Σαουδάραβα ομόλογό του: Πού βρίσκεται το πτώμα, ποιος είναι ο υποτιθέμενος ντόπιος συνεργός και αν υπάρχουν ευρήματα σχετικά με τον σχεδιασμό της δολοφονίας.