Την ώρα που η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για πάγωμα της μείωσης των συντάξεων στους ευρωπαίους εταίρους και η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου σε συνεδρίαση του Eurogroup, το ΔΝΤ έρχεται να ταράξει για τα καλά τα νερά.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση αντιμέτρων, όπως για παράδειγμα οι φοροελαφρύνσεις.

Όπως σημείωσε, δε, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί.

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, τα μέτρα του 2019 έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από την περικοπή των συντάξεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

Ο κ. Ράις ανέφερε πάντως ότι, δεδομένου πως το Ταμείο δεν έχει πλέον οικονομικές διευθετήσεις ή πρόγραμμα με την Ελλάδα, οι αποφάσεις για το πώς θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, είναι θέμα των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης των δανείων του ΔΝΤ, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πρόκειται για απόφαση την οποία πρέπει να λάβει η Αθήνα.

«Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες αλλά μπορώ να πω ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουν οι ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της διαχείρισης χρέους», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Όπως συμπλήρωσε ο Τζέρι Ράις η Ελλάδα «έχει μια σειρά επιλογών και αυτή είναι μια από αυτές». Τόνισε δε ότι η χώρα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Ετσι μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.