Βαρύτατες ευθύνες προκύπτουν από το σκάνδαλο με τους Κινέζους που αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα άνω των 250.00 ευρώ για την απόκτηση της χρυσής βίζας μέσω της εταιρείας real estate που έχει συστήσει ο αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Το κανάλι μεταφοράς των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα στην Ελλάδα, σπάζοντας τα capital controls που ισχύουν στη Χώρα του Κόκκινου Δράκου, ήταν μέσω τερματικών αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS, οκτώ τον αριθμό, που η εταιρεία φέρεται ότι είχε προμηθευτεί από την Εθνική Τράπεζα.

Στο επίκεντρο της υπόθεσής αυτής εμφανίζεται να είναι ο μέχρι πριν από λίγες ώρες αναπληρωτής αντιπρόεδρος της αλυσίδας Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις υπέβαλε την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Με ανακοίνωσή της η Jumbo δηλώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε «φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του παραιτηθέντος αναπληρωτή αντιπροέδρου Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Η «μηχανή» φαίνεται πως είχε στηθεί πριν από το 2017, ενώ σε αυτήν δεν αποκλείεται να συμμετείχαν και τραπεζικά στελέχη. Έχοντας συστήσει μια εταιρεία real estate, με έδρα την Ελλάδα, με την ονομασία Destiny Investment Group, ο Παπαευαγγέλου δραστηριοποιούνταν σε αγοραπωλησίες ακινήτων εκμεταλλευόμενος το έντονο ενδιαφέρον κινέζων επενδυτών αλλά και επενδυτών τρίτων χωρών για ακίνητα στη χώρα μας με σκοπό και την απόκτηση της Golden Visa.

H εταιρεία του, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα και σε σημαντικές αγορές ακινήτων μέσα από πλειστηριασμούς που διεξήγαγαν συστημικές τράπεζες.

Ορισμένα από τα ακίνητα αυτά φέρεται ότι τα πωλούσε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προσφέροντας μάλιστα και διευκολύνσεις στον τρόπο αποπληρωμής τους καθώς δεχόταν οι πληρωμές να γίνονται και με καταβολή δόσεων με τη χρήση καρτών μέσω POS.

Οι κινεζικές Αρχές είχαν βάλει στο μικροσκόπιό τους την πρακτική αυτή εδώ και αρκετούς μήνες.

Oι συναλλαγές με την Εθνική έφτασαν τα 40 εκατ. ευρώ και λόγω του ύψους τους, έγιναν αντιληπτές από τις κινεζικές αρχές και έτσι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται.

Να σημειωθεί ότι οι κινεζικές Αρχές τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόζουν ίσως τους πιο αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους στον κόσμο προκειμένου να περιορίσουν την εκροή Κεφαλαίων, να διαφυλάξουν τα συναλλαγματικά αποθεματικά τους, που σήμερα φθάνουν τα 3,2 τρισ δολ, και παράλληλα να διατηρήσουν σταθερή τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν.