Για υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, πολλαπλασιασμό των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, συρρίκνωση της οικονομικής ελευθερίας, αδυναμία επιστροφής των καταθέσεων στις Τράπεζες και πιστωτική συρρίκνωση, κάνει λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας 8 δείκτες που, σύμφωνα με τη ΝΔ, αποδεικνύουν την παραλυτική στασιμότητα της οικονομίας.

Σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως καταδεικνύουν οι εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεχώς υποχωρεί καθώς η Ελλάδα έχασε 4 και 5 θέσεις αντίστοιχα στον σχετικό δείκτη, σε σχέση με πέρυσι, το οικονομικό κλίμα, τους τρεις τελευταίους μήνες, σταθερά επιδεινώνεται, καθώς υποχώρησε κατά 4 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο. Το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται: αυξήθηκε κατά 60% από το τέλος του 2014.

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές, καθώς ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, και δεν υπάρχουν πλέον δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους ενώ οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται και η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται καθώς υποχώρησε κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2014.

Τέλος, οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα, καθώς έχουν χαθεί πάνω 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2015, ενώ η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται με το υπόλοιπο χρηματοδότησης να έχει μειωθεί κατά 18% από τις αρχές του 2015.

«Δυστυχώς, με κύρια ευθύνη της Κυβέρνησης, αλλά και μερική ευθύνη των θεσμών, η οικονομία σέρνεται σε μία κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας. Απαιτείται πολιτική αλλαγή και η υλοποίηση ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου που θα οδηγεί σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, σε δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης και σε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.