«Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, αλλά όχι και η Ελλάδα προς το παρόν. Αυτό έχει ως αιτία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη στο reuters ο Έλληνας υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την Ιταλία.

Λίγο μετά την λήξη του τελευταίου προγράμματος βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου. Αυτό είχε διαφημίσει άλλωστε στους επενδυτές στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί» αναφέρει στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H εφημερίδα της Φραγκφούρτης στέκεται στη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος. «Ωστόσο η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη στο reuters διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπό έλεγχο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Η FAZ σημειώνει όμως στη συνέχεια: «Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%».

«Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν»

H FAZ σημειώνει επίσης ότι «η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Μέσα Σεπτέμβρη ωστόσο, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν μάλιστα τετραπλάσια. Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν. Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παράμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».

Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας: «Δεδομένου του πολύ υψηλό επιπέδο του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους. Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, fonds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δις ευρώ.»

Ο Μακρόν, η διαδοχή της Μέρκελ και η επανίδρυση της Ευρώπης

Ο γερμανικός τύπος συνεχίζει και σήμερα να σχολιάζει εκτενώς το θέμα της διαδοχής της Άγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του CDU. Η Handelsblatt από την πλευρά της εστιάζει στο τι σημαίνουν αυτές οι πολιτικές εξελίξεις για τη Γαλλία, και ειδικότερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν: «Από την ανακοίνωση της μερικής αποχώρησης της Μέρκελ από την εξουσία, ο Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει να κάνει σκέψεις για την προοπτική μιας Ευρώπης χωρίς την καγκελάριο. Η προοπτική αυτή είναι σκοτεινή. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν μπορεί ακόμη να αξιολογήσει κανέναν από τους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ. Το πολιτικό κενό που θα αφήσει η Μέρκελ θα είναι σοβαρό. Ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Γερμανία, είτε με μια αποδυναμωμένη Μέρκελ είτε με μια αλλαγή στην καγκελαρία είτε με πρόωρες εκλογές, το θέμα είναι ότι εάν η γερμανική πολιτική περάσει σε μια φάση αυτοπροσδιορισμού, τότε η Γερμανία θα αποτύχει, από την σκοπιά της ευρωπαϊκής πολιτικής. Τότε η επανίδρυση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό επιδίωξη του Μακρόν, θα καθυστερήσει κι άλλο».

Δήμητρα Κυρανούδη