Τη λήψη μέτρων σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη προστασία των παιδιών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Το αίτημα της έρχεται με αφορμή την ανησυχητική αύξηση που καταγράφεται στο δουλεμπόριο ανηλίκων εντός ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Βόζεμπεργκ, στην ερώτησή της υπογραμμίζει ότι οι δουλέμποροι στοχοθετούν ολοένα και περισσότερα παιδιά από φτωχές χώρες και τα εξαναγκάζουν να εργάζονται, να κλέβουν και να επαιτούν ή τα πουλάνε για σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ άλλα πάλι καταλήγουν σε παράνομες υιοθεσίες.

«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Europol, το δουλεμπόριο ανηλίκων εντός ευρωπαϊκού εδάφους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Πολλά παιδιά πωλούνται σε εγκληματικά δίκτυα από τις ίδιες τους τις οικογένειες με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής ενώ άλλα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ή διακίνησης απευθείας από τους συγγενείς τους.

Μάλιστα, τα παιδιά θύματα πολλές φορές δεν αποκαλύπτονται, καθώς συχνά δεν γνωρίζουν ότι τα εκμεταλλεύονται.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν θύματα εγκληματικών δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

Ειδικότερα, η κ. Βόζεμπεργκ ζητά καλύτερη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και γενικότερη αξιολόγηση της κατάστασης στα κράτη-μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.