Σαν την έβδομη αιματηρή επίθεση μέσα σε 18 μήνες στον «κόσμο της νύκτας» καταγράφει η ΕΛ.ΑΣ την απόπειρα δολοφονίας του 38χρονου ιδιώτη Βαγγέλη Ζαμπούνη (είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις ληστειών κι εκβιάσεων αλλά και συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας δικαστή) το βράδυ της Δευτέρας στον Πειραιά, έξω από γραφείο πετρελαϊκής εταιρείας στην ακτή Κονδύλη 4. Ο 38χρονος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο Τζάνειο Νοσοκομείο και οι αρχικές εκτιμήσεις των ιατρών είναι ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Με την ΕΛ.ΑΣ να επιχειρεί να συνδέσει –χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία- τη συγκεκριμένη επίθεση με ζητήματα επικυριαρχίας στον κόσμο της νύκτας αλλά και με πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες. Με αξιωματικούς ωστόσο να εκφράζουν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που έγινε η επίθεση.

Ο 38χρονος δέχθηκε τουλάχιστον 3-4 σφαίρες από άγνωστο όπλο (δεν βρέθηκαν αρχικά κάλυκες στο σημείο) στα χέρια, στα πόδια και στην κοιλιά από άτομα που επέβαιναν σε μικρό λευκό βαν που εγκαταλείφθηκε επί των οδών Αιτωλικού και Μήλου. Σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες (σς.:δεν υπάρχει πλήρης διευκρίνιση) ο 38χρονος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του οχήματος βρέθηκε ένα όπλο καλάσνικοφ που παραμένει άγνωστο αν ήταν αυτό που χρησιμοποιήθηκε τελικά από τους δράστες. Κάτι το οποίο θα αποσαφηνισθεί από βαλλιστικές εξετάσεις. Δημιουργώντας ερωτήματα για τον τρόπο που οργανώθηκε η επίθεση και τι ακριβώς συνέβη.

Σημειώνεται ότι χρήση βαν σε επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος είναι εξαιρετικά σπάνιες (σσ: είχαν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από την 17Ν υποθέσεις Περατικού, Λουίζης Ριανκούρ κλπ). Είχε εμφανισθεί ουσιαστικά μια φορά σε συμπλοκή μελών της «μαφίας της Ηλιούπολης», πριν από 20 περίπου χρόνια. Επιπλέον έχει χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις απαγωγών όπως του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου πριν από δέκα χρόνια. Το βαν εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες για να διευκολυνθεί η παρακολούθηση του 38χρονου έξω από τα γραφεία εταιρείας που έδινε καθημερινά παρόν αλλά και να αποκρυβεί ο οπλισμός. Σε μια προφανώς οργανωμένη εγκληματική επιχείρηση.

Είχαν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες οι δολοφονίες των ποινικών Βασίλη Γρίβα, Βασίλη Στεφανάκου, Γιώργου Λίτσα, Μανώλη Καραγιάννη, Βασίλη Ζησόπουλου και μιας 33χρονης κατηγορούμενης για ληστείες. Επιπλέον στις αρχές Μαΐου είχε δολοφονηθεί στην Παλλήνη και ο 57χρονος συνταξιούχος αστυνομικός των ΕΚΑΜ Σπύρος Παπαχρήστος. Ολες παραμένουν ανεξιχνίαστες ενώ για πολλές από αυτές υπάρχουν ενδείξεις ότι συνδέονται μεταξύ τους κι αποτελούν πράξεις εκδίκησης σε μια εγκληματική αλληλουχία.

Ο 38χρονος που ζούσε στην Νίκαια, είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για ληστείες, ενώ τον Νοέμβριο του 2012 είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ομάδα εκβιαστών που δρούσε στις περιοχές Χαϊδαρίου, Γλυφάδας και Καμίνια Πειραιά. Ακόμη τον Ιανουάριο του 2015 είχε συνταχθεί άλλη δικογραφία σε βάρος του, με συνολικά 37κατηγρούμενους.

Του είχε αποδοθεί ότι το καλοκαίρι του 2012 είχε δεχθεί εντολές από κρατούμενους «αρχινονούς» για να σκοτώσει την Πρόεδρο του δικαστηρίου που είχε εξετάσει την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Όμως αυτό το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε γιατί -σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ- συνελήφθη για την προαναφερόμενη υπόθεση των εκβιάσεων. Όμως η αναφερόμενη εμπλοκή του 38χρονου στην απόπειρα δολοφονίας της Προέδρου του δικαστηρίου (σσ αργότερα έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης) δεν είχε δικαστική συνέχεια ενώ κι ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχετική κατηγορία.

Τον τελευταίο χρόνο το όνομά του μνημονευόταν σε δικογραφία που είχε συντάξει η Ασφάλεια Αττικής για την δολοφονία της 29χρονης Μαρίας Καφιέρη, το 2009, σε ζαχαροπλαστείο στα Καμίνια. Για αυτή τη δολοφονία κατηγορήθηκε αρχικά –απηλλάγη στην συνέχεια- η 33χρονη που δολοφονήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Κηφισιά. Ως κίνητρο της δολοφονίας του 2009 είχαν θεωρηθεί λόγοι αντιζηλίας με επίκεντρο τον 38χρονο που πυροβολήθηκε πριν από λίγες ώρες στον Πειραιά. Με τον ίδιο να αρνείται κάθε γνώση για τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια και την 33χρονη να απαλλάσσεται για αυτή την υπόθεση.

Τα τελευταία χρόνια ο 38χρονος εμφανιζόταν ιδιοκτήτης πρατηρίων καυσίμων της πετρελαϊκής εταιρείας, έξω από τα γραφεία της οποίας πυροβολήθηκε. Παράλληλα είχε εμφανισθεί κι ως σωματοφύλακας επιχειρηματιών σε αγώνες ποδοσφαίρου. Η ΕΛ.ΑΣ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κάποιες από τις τελευταίες «εκκαθαριστικές» ενέργειες στον χώρο της νύκτας αλλά και παλιότερες αιματηρές επιθέσεις σε βάρος ιδιωτών. Χωρίς να ανακαλύψει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο.

Η ΕΛ.ΑΣ ερευνά για το περιστατικό στον Πειραιά όλα τα ενδεχόμενα και με κύριο αρχικό ζητούμενο να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές του. Ακόμη εξετάζονται τα ενδεχόμενα ο 38χρονος να έπεσε θύμα μελών Ελλήνων νονών ή μελών της «αλβανικής μαφίας» στην συνέχεια των δολοφονιών Μ. Καραγιάννη, Στεφανάκου και άλλων. Χωρίς όμως αποσαφήνιση των κινήτρων και του τρόπου που μπορεί να γίνεται αυτή η σύνδεση. Ακόμη ερευνάται αν η επίθεση αυτή θα μπορούσε να είχε οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση σχέση με την δολοφονία της 33χρονης στην Κηφισιά -είχε παλιότερη πολυετή γνωριμία μαζί της- αλλά κι αν αφορά ζητήματα «ελέγχου καταστημάτων σε διάφορα ζητήματα της Αθήνας».

Με αστυνομικούς όμως ν’ αναφέρουν ότι «όλα αυτά είναι μία αρχική σεναριογραφία, με το δεδομένο ότι ο 38χρονος δεν είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια, για οποιοδήποτε αδίκημα ενώ πολλές πληροφορίες που δίνονται αποδεικνύονται αβάσιμες. Επιπλέον δεν μπορεί ν αποκλεισθεί οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ήδη εξετάζουν το βαν για εντοπισμό αποτυπωμάτων και δειγμάτων DNA ενώ εξετάζεται υλικό καμερών ενώ θα υπάρξουν σαρώσεις κινητών στο σημείο της επίθεσης.