Η κυβέρνηση… τρελάθηκε επιστρέφει φόρους και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ

Με fast track διαδικασίες

Ποσά φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ ετοιμάζεται να επιστρέψει  σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με διαδικασίες fast track η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η νέα διαδικασία ενεργοποιήθηκε  από τις 11 Οκτωβρίου με τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4569/2018 με την οποία προβλέπεται η άμεση καταβολή επιστροφών φόρου εισοδήματος έως 10.000 ευρώ σε δικαιούχους που είναι νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες καθώς και η άμεση πληρωμή επιστροφών ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.Η διάταξη αφορά σε υποθέσεις επιστροφών που εκκρεμούσαν για έλεγχο την 11η Οκτωβρίου 2018. Το όριο των 10.000 ευρώ ισχύειανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4569/2018, η οποία κοινοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2018, σε όλες τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1202/2018 εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., η επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων καθώς και η επιστροφή του ΦΠΑ φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων θα διενεργείται άμεσα για αιτήματα που ανέρχονται μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που εκκρεμεί έλεγχος για περισσότερα του ενός αιτήματα ανά δικαιούχο, η επιστροφή θα διενεργείται άμεσα, εφόσον τα συνολικά αιτήματα του δικαιούχου ανέρχονται μέχρι και του ποσού των 10.000 ευρώ ανά φορολογία. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα ελέγχου δείγματος των επιστροφών αυτών, σε μεταγενέστερο χρόνο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος ενεργοποίησης των επιστροφών καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι εντάσσεται στα προεκλογικά «δωράκια» που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk