Hμερίδα με θέμα «Ο Πολιτισμός ως μέσο επανένταξης των κρατουμένων» πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, μια συνεργασία της Δ/νσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το πλήρες πρόγραμμα της οποίας παρουσιάζουμε παρακάτω, θα προβληθούν δύο μικρού μήκους ταινίες που γυρίστηκαν από κρατουμένους στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος κινηματογράφου στις Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόκειται για τις ταινίες «Ο θανατοποινίτης» (20′) του Κώστα Ξύδη και «Το Χριστινάκι» (11′) του Χρήστου Παπαθανασιου. Και οι δύο γύρισαν τις ταινίες ενώ εξέτιαν ποινή φυλάκισης και ο Ξύδης βρίσκεται ακόμη στη φυλακή, ενώ το σενάριο της πρώτης είναι βασισμένο στο ομότιτλο τραγούδι του ράπερ Ραψωδός Φιλόλογος. Την εκπαίδευσή τους στη σκηνοθεσία και στο σενάριο ανέλαβε ο γνωστός σκηνοθέτης Αντώνης Κόκκινος («Τέλος εποχής», «Ο αδελφός μου κι εγώ») παραδίδοντας εντατικά μαθήματα οκτώ ωρών την εβδομάδα, τα οποία διήρκεσαν από τις αρχές Ιουλίου του 2017 ως τις αρχές Ιουλίου του 2018. Δεν ήταν βεβαίως μόνον οι δύο παραπάνω κρατούμενοι που παρακολούθησαν τα  μαθήματα αλλά αρκετοί ακόμη, τόσο στους άνδρες («αποφοίτησαν» 17) όσο και στις γυναίκες («αποφοίτησαν» 8).
Εκτός από τα μαθήματα σκηνοθεσίας και σεναρίου, οι δύο φυλακισμένοι δέχθηκαν επίσης μαθήματα φωτογραφίας από τον Νίκο Βασιλόπουλο και ηχοληψίας από τον Γιώργο Καρτάλο. Στον «Θανατοποινίτη»  πρωταγωνιστούν και επαγγελματίες ηθοποιοί όπως ο Γιάννης Στάνκογλου (στον ρόλο του τίτλου) και ο Παύλος Κοντογιαννίδης (η συμμετοχή τους έγινε αφιλοκερδώς). «Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτό το πρόγραμμα αποδεικνύει ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες οι κρατούμενοι μπορούν να παράξουν έργο» είπε στο «Βήμα» ο κ. Κόκκινος, που είναι ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα. «Η ευφυΐα που επέδειξαν κάποιοι από τους μαθητές σε σχέση με τον κινηματογράφο ήταν πρωτοφανής. Ειδικά ο Παπαθανασίου και ο Ξύδης σε μια κινηματογραφική σχολή θα ήταν από τους διακριθέντες» κατέληξε ο σκηνοθέτης, ο οποίος τους θεωρεί πανέτοιμους για να δουλέψουν επαγγελματικά στον χώρο του κινηματογράφου. Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, πραγματοποιήθηκε ειδική προβολή στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού για τις δύο ταινίες σε αίθουσα προβολής των φυλακών, όπου δόθηκαν  βεβαιώσεις σε όσους κρατουμένους παρακολούθησαν το πρόγραμμα.
Η προβολή των δύο ταινιών στην Ταινιοθήκη θα είναι η πρώτη που θα γίνει δημοσίως και σε αυτήν δεν θα παρίσταται ο Ξύδης καθώς εκτίει ακόμη την ποινή του και δεν μπορεί να του δοθεί άδεια.
Πρόγραμμα ημερίδας
10.30 – 11.00 Προσέλευση
11.00 – 11.30 Χαιρετισμοί των Μαρίας Κομνηνού, προέδρου του ΔΣ της Ταινιοθήκης, Ι. Κάσλαρη, διευθυντή καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, Η. Κοσμόπουλου, γενικού διευθυντή Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
11.30 – 12.30 Εναρξη ημερίδας
Εισαγωγική παρουσίαση: κυρία Τίνα Πισχιτζή, προϊσταμένη διεύθυνσης παραστατικών τεχνών και κινηματογράφου του υπουργείου Πολιτισμού
Προβολή ταινιών
«Το Χριστινάκι» – «Ο θανατοποινίτης»
12.30 – 13.30 ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
«Κινηματογραφικές αναπαραστάσεις του εγκληματικού φαινομένου»  
Χριστίνα Ζαραφωνίτου, καθηγήτρια εγκληματολογίας, διευθύντρια του εργαστηρίου αστεακής εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.
«Ο κινηματογράφος ως εργαλείο διδασκαλίας του ποινικού δικαίου»
Κωνσταντίνος Βαθιώτης, αναπλ. καθηγητής ποινικού δικαίου, Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Γιατί οι εγκληματολόγοι σχολιάζουν ταινίες εγκλημάτων;»  
Χρήστος Τσουραμάνης, ομότιμος καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
«Μπορεί το θέατρο να βοηθήσει στην επανένταξη; Σημειώσεις από τις συναντήσεις με τη θεατρική ομάδα της επανόδου»
Μαριτίνα Πάσσαρη, ηθοποιός – σκηνοθέτης, υπεύθυνη θεατρικής ομάδας στην επάνοδο.
13.30 – 14.30 «Η εμπειρία μου από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στις φυλακές», Αντώνης Κόκκινος, σκηνοθέτης – παραγωγός, καθηγητής κινηματογραφικών σχολών.
Χρήστος Παπαθανασίου, σκηνοθέτης ταινίας «Το Χριστινάκι»
Ερωτήσεις κοινού
Πληροφορίες για την ημερίδα στη Δ/νση Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου,
τηλ. 210-8253.611.