Μέρα-μεσημέρι στον πεζόδρομο της Μασσαλίας, έξω από τη Νομική Σχολή της Αθήνας, ημιθανείς χρήστες ουσιών με τη δόση των δύο ευρώ στη χούφτα τρυπώνουν στις φυλλωσιές για μια γερή ρουφηξιά σίσα (η λεγόμενη κοκαΐνη των φτωχών). Αλλες ανθρώπινες σκιές σέρνονται στις οδούς Μαυροματταίων, Δεριγνύ και Αντωνιάδου, γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παζαρεύοντας την τιμή του «ταξιδιού» με λίγη ηρωίνη στη φλέβα.
Στην πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης σακουλάκια με χασίς και σύριγγες αλλάζουν χέρια ασταμάτητα, υπό την επίβλεψη σκληρών συμμοριών (Αλγερινών, Γεωργιανών, Λιβανέζων κ.ά.). Ουρλιαχτά, μαχαιρώματα, βανδαλισμοί, λεκτικές επιθέσεις και απειλές σε φοιτητές και καθηγητές… Οι τρομακτικές εικόνες αποτελούν καθημερινά στιγμιότυπα από τις «αυλές» τριών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως τις μεταφέρουν στο «ΒΗΜΑ» πανεπιστημιακοί. Η «λαϊκή αγορά» του θανάτου, με διακίνηση κάθε λογής ουσιών, λειτουργεί πια νυχθημερόν και μοιάζει ανεξέλεγκτη.
Μόνο το τελευταίο εξάμηνο, καθηγητές και φοιτητές των τριών ΑΕΙ (της Νομικής του ΕΚΠΑ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ) έχουν ζητήσει έντονα την άμεση ενεργοποίηση της πολιτείας είτε με δημόσιες καταγγελίες είτε με οξύτατες έγγραφες διαμαρτυρίες προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές (Εισαγγελία Αρείου Πάγου, αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., διοικητές ΑΤ κ.λπ.). Για «κραυγαλέα απάθεια όλων των αρμόδιων φορέων για τα φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας που γίνονται στην καρδιά της Αθήνας και μπροστά στην εμβληματική σχολή» μιλάει στο «ΒΗΜΑ» ο καθηγητής και πρόεδρος του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ της Νομικής Μιχάλης Αυγουστιανάκης. «Είναι τεράστιο το σοκ για τους φοιτητές μας. Μαθαίνουν εντός της σχολής ότι υπάρχουν και εφαρμόζονται οι κανόνες δικαίου και απ’ έξω αντικρίζουν με τραγικό τρόπο την ανομία. Ερχονται για μάθημα περνώντας από πιάτσα ναρκωτικών. Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι γονείς» προσθέτει.
Στην πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ το πρόβλημα οξύνθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ (διευθυντή Γ’ Εργαστηρίου Φυσικής) Ορέστη Καλογήρου. «Η πρυτανεία, η εισαγγελία και η αστυνομία θέλουν να λυθεί το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και προσπαθούν να κάνουν κάτι. Το κάνουν όμως αποσπασματικά, ερασιτεχνικά, χωρίς επαγγελματισμό, χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο, με αλληλομετάθεση ευθυνών, δηλαδή, το κάνουν ατελέσφορα. Η στρατηγική τους έχει αποτύχει και πρέπει να αναθεωρηθεί. Τεράστια, όμως, είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά των υπουργών Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη (sic). Πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Το αντίθετο, υπάρχει πολιτική βούληση να διαιωνίζεται η κατάσταση. Το έδειξε ανάγλυφα το λεγόμενο πόρισμα Παρασκευόπουλου που υιοθέτησε ασμένως ο υπουργός Παιδείας. Με το πόρισμα Παρασκευόπουλου το οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών αισθάνεται ασφαλές μέσα στο ΑΠΘ» τονίζει και σημειώνει: «Πριν από 15 ημέρες μια φοιτήτρια του ΑΠΘ συνέταξε ένα κείμενο με τη σπαρακτική φράση «Δεν επιλέξαμε να ζούμε σε κάποιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών!» και ζήτησε από συμφοιτητές της να το υπογράψουν. Το κείμενο αυτό προκάλεσε την αντίδραση των καθηγητών του ΑΠΘ που ανταποκρίθηκαν με δικό τους. Σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ λέει «Φτάνει!»».
Στη συγκεκριμένη εκστρατεία κατά του ναρκεμπορίου συμμετέχουν και οι καθηγητές. Σε λίγες ημέρες το κείμενο υπογράφηκε από 1.300 φοιτητές (χωρίς ανάμειξη των παρατάξεών τους) ενώ σε μόνο ένα 24ωρο οι υπογραφές καθηγητών και διδασκόντων έφτασαν τις 330. «Εχουμε εξαντλήσει κάθε διοικητική, οικονομική και νομική δυνατότητα, και δεν σταματούμε να καλούμε την πολιτεία να αναλάβει επιτέλους την κύρια ευθύνη που της αναλογεί, αμέσως, προτού θρηνήσουμε θύματα» αναφέρεται στο κείμενο-κραυγή απόγνωσης.
«Το πρόβλημα παραμένει, μεταλλάσσεται, αλλά δεν επιλύεται και πιθανόν η μη επίλυσή του να οφείλεται στη μονόπλευρη αντιμετώπισή του ως προβλήματος ανεπαρκούς αστυνόμευσης, ενώ αφορά και σε άλλους τομείς πολιτικής, όπως εκείνων της υγείας, της παιδείας, των κοινωνικών δομών υποστήριξης, της υγιεινής και της αισθητικής της πόλης και εν γένει της εφαρμογής του νόμου» επισημαίνει σε ψήφισμά της η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διοίκηση του Ιδρύματος, που με απόφαση Συγκλήτου «σφραγίστηκε» συμβολικά την περασμένη Τετάρτη, έχει επανειλημμένως απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.