Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στον εναέριο χώρο της Κύπρου και γενικότερα στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει προηγούμενο. Δεκάδες κατασκοπευτικά αεροπλάνα έχουν εμφανιστεί, από την Τουρκία, το Ισραήλ all;a και των αμερικανών. Ορισμένα από τα αεροσκάφη αυτά ίσως να είναι τα πιο σύγχρονα που έχουν να επιδείξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Για να επιχειρήσουν χρειάζονται να λάβουν ειδική άδεια είτε του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε του αμερικανικού Πενταγώνου. Και όλες αυτές οι κατασκοπευτικές πτήσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας γίνονται για χάρη του…«Μπαρμπαρός» του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητή» και βεβαίως επειδή όλα είναι έτοιμα με τα γεωτρύπανα της EXXON να αρχίσουν δουλειά αδιαφορώντας για τις τουρκικές κινήσεις.

Ετσι για… προστασία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» τέθηκαν σε εγρήγορση (με νέες εντολές απεμπλοκής) πολεμικά αεροσκάφη F16 της τουρκικής βάσης Ιντζιρλίκ, επειδή, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», πέταξε κοντά στο σεισμογραφικό βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος. Τα τουρκικά F16 πέταξαν στην περιοχή και το βρετανικό πολεμικό αεροσκάφος (ένα Panavia Tornado GR.4) απομακρύνθηκε, σύμφωνα με την τουρκική Yenisafak που υπενθυμίζει ότι το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν φρεγάτες και υποβρύχιο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με επίκληση της παρουσίας της ελληνικής φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς». Το «Μπαρμπαρός» διενεργούσε το τελευταίο 48ωρο παράνομα σεισμογραφικά, σε περιοχή βορειοδυτικά του τεμαχίου 4.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» πλέον τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, που επιτηρούν σε τακτά διαστήματα τους τελευταίους μήνες την περιοχή, λόγω κυρίως της Συρίας, τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σε αριθμό και πυκνότητα πτήσεων, που περιλαμβάνει και την περιοχή που κινείται το «Μπαρμπαρός» αλλά και την περιοχή των επικείμενων γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στην Ανατολική Μεσόγειο έφτασε από το απόγευμα της Παρασκευής και το αεροσκάφος συντονισμού, ελέγχου και διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ αεροσκάφος Boeing E-4B «Nightwatch». Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα αεροσκάφη αυτά -το κόστος τους ξεπερνά τα $230 εκατ.- τίθενται σε επιχειρησιακές αποστολές μόνο με τη συγκατάθεση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ή και του Προέδρου της χώρας.

Στην περιοχή μεταξύ άλλων πετά συχνά και ένα κατασκοπευτικό των ΗΠΑ, τύπου Boeing RC-135V όπως και ένα Lockheed EP-3E που έχουν σαν βάση τους τη Σούδα, ενώ τις τελευταίες μέρες έχουν καταγραφεί πτήσεις κατασκοπευτικών των ΗΠΑ τύπου RC-135-U, RC-135-V, P-8-A και McDonnell Douglas C-17A Globemaster III, που διευρύνουν τις πτήσεις τους από νοτιοανατολικά μέχρι και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Στο μεταξύ φαίνεται πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη γεώτρηση της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 έχει ξεκινήσει. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με τα στοιχεία της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» έχει συμπληρώσει τον εφοδιασμό του –το Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε και η διαδικασία εφοδιασμού με περισσότερο από 16.500 τόνους καυσίμων, ώστε να ξεκινήσει για τον στόχο «Δελφίνι» σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη γεώτρηση με τις μεγαλύτερες προσδοκίες για την Κύπρο, αφού σε περίπτωση επιβεβαίωσης των ερμηνειών των γεωλογικών δεδομένων θα πρόκειται για πολύ σημαντικές ποσότητες. Ωστόσο, πριν το γεωτρύπανο φτάσει στο βάθος της επιφάνειας του στόχου, όλοι οι ειδικοί είναι συγκρατημένοι, αφού πολλές φορές λόγω κάποιας παραμέτρου που δεν έχει διαφανεί στις έρευνες, μπορεί το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό.