Σαντορίνη: Σε εξέλιξη η επιχείρηση αποκόλλησης του φορτηγού πλοίου «Νέαρχος»

Από το περιστατικό δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία λιμενική αρχή για λόγους ασφαλείας ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από προχθές, από την κοινοπραξία «Med Tugs», επιχείρηση αποκόλλησης του φορτηγού πλοίου «Νέαρχος» που προσάραξε το περασμένο Σάββατο ανατολικά της νησίδας Νέα Καμένη, στην Σαντορίνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο αριστερό μέρος της πλώρης του, καθώς και εισροή υδάτων στα διπύθμενα του.

Δύτες της κοινοπραξίας έλεγξαν την ζημιά και αποκατέστησαν το ρήγμα, επιτρέποντας έτσι στα στελέχη της κοινοπραξίας να σχεδιάσουν με ασφάλεια τόσο την ναυαγιαιρεσία του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε απάντληση των περίπου 70 τόνων καυσίμων του φορτηγού πλοίου, αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες η κοινοπραξία «Μed Tugs» που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.

Στο σημείο όπου έχει προσαράξει το πλοίο είναι βραχώδης περιοχή, ενώ το «Νέαρχος» έχει ήδη επιθεωρηθεί από δύτες και η μικρή εισροή υδάτων που είχε προκληθεί στα διπύθμενα του πλοίου έχει σταματήσει.

Αύριο αναμένονται τρία ρυμουλκά, ενώ πριν ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων θα ξεφορτωθούν τα φορτηγά πιθανότατα με τη βοήθεια άλλου πλοίου.

Από το περιστατικό δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία λιμενική αρχή για λόγους ασφαλείας ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Το «Νέαρχος» είχε αποπλεύσει από το Λαύριο για Σύρο – Τήνο-Μύκονο- Θήρα και επιστροφή.

Στο σημείο της προσάραξης είχε σπεύσει άμεσα το ναυαγοσωστικό σκάφος «Karapiperis 18» της «Med Tugs» προκειμένου να υποστηρίξει το έργο των σκαφών του Λιμενικού Σώματος, ενώ χθες η κοινοπραξία έστειλε στην Σαντορίνη άλλα δύο ναυαγοσωστικά της, ιπποδύναμης 4.000 ίππων το καθένα, ένα πλωτό γερανό και ένα ακόμη βοηθητικό σκάφος (Μπάριζα).

Όπως αναφέρει η κοινοπραξία σε ανακοίνωση της «η ισχυρή παρουσία της στο συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ των άλλων, διασφαλίζει και την αποτελεσματική προστασία της Σαντορίνης από ένα πιθανό περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης».

Η κοινοπραξία παράλληλα έχει ήδη σχεδιάσει την πλήρη αποκατάσταση του «Νέαρχος» και συγκεκριμένα:

– Την στεγανοποίηση του ρήγματος.

– Την ασφαλή μετάγγιση των καυσίμων του πλοίου.

– Την ανάπτυξη πλωτών φραγμάτων για τον έλεγχο τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης.

– Την ασφαλή μεταφορά του σκάφους σε ασφαλές αγκυροβόλιο, και

– Την ασφαλή απομάκρυνση των πέντε βυτιοφόρων με jet fuel που μεταφέρει.

Αυτή είναι η τρίτη ειδική αποστολή που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας τα ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά σκάφη της κοινοπραξίας «Med Tugs» μέσα στον Οκτώβριο.

Οι δύο προηγούμενες επιχειρήσεις ναυαγαιρεσίας αφορούσαν η πρώτη το, πλήρους φορτίου, φορτηγό πλοίο «Hercules» ναυπηγήσεως του 2006 και ένα σκάφος αναψυχής στην Μύκονο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία