«Η παρακολούθηση δεν μένει μόνο σε επίπεδο θεωρητικό, αλλά θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες και πρακτικό αντίκρισμα», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης αναφερθείς στην υπόθεση Κατσίφα, του Έλληνα ομογενούς ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας.

Διαβεβαίωσε δε ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο κ. Χαρίτσης άφησε να εννοηθεί ότι από ελληνικής πλευράς αναμένονται επιπλέον πρωτοβουλίες όσον αφορά την ενεργό δράση της κυβέρνησης ώστε να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες –ενδεχομένως για τον σκοπό αυτό να οργανωθεί αποστολή ελληνικού κλιμακίου στην Αλβανία.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση ζητεί να εξαντληθεί κάθε μέσο από ελληνικής πλευράς προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση ενώ καταδίκασε τις δηλώσεις Ράμα. Αναφερθείς σε αυτές ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης διέβλεψε απόπειρα φαλκίδευσης της ανακριτικής διαδικασίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει την έμπρακτη συμμετοχή της στην διερεύνηση μέσω της αποστολής εμπειρογνωμόνων.

«Υπάρχει μια πραγματικότητα. Μια δολοφονία. Έχει δημιουργηθεί ήδη μια δικαστική εκκρεμότητα. Η δήλωση Ράμα, η οποία παίρνει θέση επί της εκκρεμότητας υιοθετώντας πλήρως τη θέση των Αλβανών αστυνομικών, είναι απολύτως απαράδεκτη. Εκείνο που κάνουν οι αρχές σε ένα δικαιοκρατούμενο κράτος είναι να ζητήσουν την πλήρη διαλεύκανση. Να μπουν πραγματογνώμονες να δουν τις βολές. Από που εβλήθησαν οι βολές. Να δούμε αν υπήρξαν βολές», είπε συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει ανακριτική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να φαλκιδεύεται εκ των προτέρων από πολιτικές δηλώσεις. Δυστυχώς στο συγκεκριμένο θέμα οι δηλώσεις της κυβέρνησης δεν είναι αρκετά ισχυρές. Πρέπει να πάρει θέση και λαμβάνοντας θέση στη διαδικασία».

Αλλά και η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε σχετικά ότι «πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση αυτή». «Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού έριξαν λάδι στη φωτιά. Αυτά που είπε έτσι όπως τα είπε δεν βοήθησαν», ανέφερε, ενώ την πλήρη διαλεύκανση ζήτησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλής, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την εκμετάλλευση του τραγικού περιστατικού από εθνικιστικές ομάδες στις δύο χώρες.

Επ’ αυτού μάλιστα ο κ. Χαρίτσης συνέστησε προς όλους αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ώστε «να μην δοθεί η ευκαιρία σε ακροδεξιές κραυγές να καπηλεύονται ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». Υπονοούμενα για «ρατσιστικά κίνητρα» διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για την κυβέρνηση και τη δική μας διαδρομή ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου που προέρχεται από δράση αστυνομικών δυνάμεων συνεγείρει πολύ περισσότερο και γεννά ερωτήματα που ζητά όχι μόνο ο δικός μας χώρος απαντήσεις».

«Πολύ περισσότερο αυτό συμβαίνει όταν ενδεχομένως υπάρχουν υπόνοιες ότι η δράση αστυνομικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο εκκινείται από ιδιαίτερα κίνητρα, είτε ρατσισμού είτε άλλα. Αυτό το συμβάν ασφαλώς απαιτεί διερεύνηση. Με σοβαρότητα η κυβέρνηση προσέγγισε το ζήτημα . Και μόνο η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών σημαίνει ότι πράγματι υπάρχει υπευθυνότητα», ανέφερε.