Σφοδρά πυρά επεφύλαξαν οι βουλευτές της ΝΔ στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα όσον αφορά τις ευθύνες και παραλείψεις της κυβέρνησης στην διαχείριση του προσφυγικού, εστιάζοντας στην «κακοδιαχείριση», στις «απευθείας αναθέσεις» χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και «οσμή σκανδάλου».

Ο κ. Βίτσας αντέτεινε ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις ελέγχονται –ως προς τα ελληνικό κομμάτι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όμως καθυστερεί ακόμα και δυο χρόνια για να προχωρήσει στην έγκριση, την Ελληνική Διαχειριστική Αρχή και την Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, ενώ ως προς το ευρωπαϊκό κομμάτι από αντίστοιχους θεσμούς και την ΟLAF (ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης), η οποία έχει επισημάνει ότι «δεν βρήκε καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων».

«Βάζετε ζήτημα κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Καλοδεχούμενος κάθε έλεγχος και επιβεβλημένος και θα δοθούν σαφείς απαντήσει για να σταματήσει η λάσπη στον ανεμιστήρα που ρίχνουν τα στελέχη της ΝΔ και ο πρόεδρός της», είπε ο κ. Βίτσας κάνοντας λόγο για «συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης». Όπως σημείωσε μάλιστα «δεν είναι θέμα απλού μάνατζμεντ». «Αν θέλετε οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί είναι ανοιχτοί μιας και μιλάτε για οσμή σκανδάλων», είπε στους βουλευτές.

Για «εικόνες ντροπής, απάνθρωπης μεταχείρισης, εικόνες ανασφάλειας και εξαθλίωσης», έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της δεν υλοποιεί την συμφωνία για το πώς θα γίνεται η διαχείριση του προσφυγικού. Ενώ είπε ότι από τα 112 εκ. ευρώ για σίτιση, η συντριπτική πλειοψηφία έγινε χωρίς κανένα διαγωνισμό αλλά με απευθείας αναθέσεις «και το πάρτι συνεχίζεται».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι δεν έχει προχωρήσει «ούτε σε έναν διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό». «Πού είναι οι διεθνείς διαγωνισμοί που θα έκαναν προκειμένου να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον;», διερωτήθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Β. Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι «είναι ατελείωτα τα ερωτηματικά στο κομμάτι της διαχείρισης».

Για δυο εκδοχές μίλησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοφία Βούλτεψη: την εκδοχή της ηλιθιότητας -να πιστεύεις ότι μπορεί να ανοίξει η χώρα τα σύνορά της και να αντέξει 1,5 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες- και την εκδοχή της σκοπιμότητας –«προκαλέσατε αυτό το χάος γιατί αναζητούσατε τρόπο να στήστε ένα χορό εκατομμυρίων και να στήσετε μια μεγάλη μπίζνα», είπε.

«Θέλατε τον εγκλωβισμό στα νησιά για να δουλεύουν οι εταιρείες σίτισης. Δεν τα κάνατε αθώα. Όλα με απευθείας αναθέσεις», πρόσθεσε, ενώ ο πρώην υπουργός της ΝΔ Χ. Αθανασίου έκανε λόγο για «για πράξεις και παραλείψεις με οσμή σκανδάλου». «Όλα θα ελεγχθούν. Δεν αποδίδουμε τώρα ευθύνες αλλά όλα θα ελεγχθούν. Ειδικά οι αχυράνθρωποι που δρουν στα νησιά», είπε ο ίδιος.

Αλλά και ο βουλευτής του κόμματος Εμ. Κόνσολας είπε ότι «η κυβέρνηση θέλει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό επειδή υπάρχει μεθόδευση, συναλλαγή -και εδώ υπάρχει το παραμάγαζο», ενώ ο συνάδελφός του Ν. Μηταράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική ανοιχτών συνόρων «τα νησιά μας έγιναν αποθήκες ψυχών».

«Το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν είναι ένας τόπος που η ΝΔ μπορεί να υψώνει το δάχτυλο, αλλά να ζητήσει συγγνώμη που είχε απροετοίμαστη τη χώρα», απάντησε ο κ. Βίτσας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα σοβαρά παρά μόνο για αντιπολιτευτικό μένος». «Πείτε μου ποια είναι η απευθείας ανάθεση», πρόσθεσε, ενώ επικαλέστηκε την περίοδο της θητείας του ως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας για να πει ότι επί των ημερών του «γίνονταν παντού πρόχειροι διαγωνισμοί».