Συλλυπητήρια για τον θάνατο του κινηματογραφιστή Δήμου Θέου εκφράζει σε μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού.

«Η ταινία του «Κιέριον», την οποία σκηνοθέτησε λίγο πριν το πραξικόπημα του 1967, συνυπογράφοντας το σενάριο με τον Κώστα Σφήκα, ήταν η πρώτη ανοιχτά πολιτική ελληνική ταινία, και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ταινιών του περιοδικού Cahiers du Cinéma για τις καλύτερες ταινίες μεταξύ 1968 και 1975» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Με πέντε καθοριστικές ταινίες στο ενεργητικό του «Εκατό ώρες του Μάη» (1963), «Κιέριον» (1968), «Διαδικασία» (1976), «Καπετάν Μεϊντάνος» (1987), «Ελεάτης Ξένος» (1996), ο Θέος υπήρξε ένας διανοούμενος του ελληνικού σινεμά που δίδαξε σκηνοθεσία και κινηματογραφική θεωρία, αλλά εργάστηκε ως σκηνοθέτης και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Παράλληλα έγραψε θεωρητικά και αισθητικά δοκίμια για τον φορμαλισμό, για το ιερό κ.ά. επίσης το μυθιστόρημα «Μανιάκ Μπέης» (Οδυσσέας 1994) και πολύ πρόσφατα το κύκνειο άσμα του «Οκτώ και δέκα επιχειρήματα για την αιωνιότητα του κόσμου» (Κάκτος 2018)» σημειώνεται.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και στους οικείους του Δήμου Θέου, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες κινηματογραφιστές» καταλήγει η ανακοίνωση.