Η δωρεά του Iδρύματος Ωνάση, ύψους 70 εκατ. ευρώ, με πυξίδα τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), τη λειτουργία σύγχρονου εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων, καθώς και εθνικού παιδικού καρδιοχειρουργικού κέντρου, δίνει σημαντική ώθηση και ανάσα στο δοκιμαζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας.
Στόχος είναι να εδραιωθεί το ΩΚΚ ως κέντρο αριστείας και αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανοίγοντας παράλληλα τις πόρτες του σε όλους τους πολίτες – μεταξύ των οποίων και στους ανασφάλιστους.
Υπό τα δεδομένα αυτά, ήταν αυτονόητο ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα υπερψηφιζόταν στη Βουλή στα τέλη του περασμένου μήνα, με τους 680 εργαζομένους (στον αριθμό αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται το ιατρικό προσωπικό) του ΩΚΚ να δίνουν τη δική τους ψήφο εμπιστοσύνης στην ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου.
Παράλληλα όμως, οι υποστηρικτές του φαίνεται να «βυθίζονται» σε εργασιακή ανασφάλεια, καθώς ο νομοθέτης ανοίγει το παράθυρο για εργαζομένους πολλών ταχυτήτων μέσα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα οι εργασιακές σχέσεις που δρομολογούνται να συνθέτουν ένα παζλ για δυνατούς λύτες.

Κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ και ώσπου τα… κομμάτια να μπουν στη θέση τους, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται με στάσεις εργασίας (όλη την περασμένη εβδομάδα), όπως την ερχόμενη Δευτέρα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει για την επόμενη ημέρα (Τρίτη 30 Οκτωβρίου).