Δεκαεννιά νησιά, 2.250 ναυτικά μίλια, 23 ειδικότητες γιατρών, 7.244 ιατρικές εξετάσεις, 1.338 παιδιά, 160 εθελοντές. Τα νούμερα αυτά μπορεί να ζαλίζουν, συμπυκνώνονται όμως σε έναν και μόνο σκοπό. Σ’ αυτόν που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Axion Hellas και που έχει γίνει σύνθημα παντού: «We support society».

Η στήριξη της κοινωνίας, ειδικά στα ακριτικά ελληνικά νησιά είναι το βασικό μέλημα των μελών αυτής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και των δεκάδων εθελοντών που έρχονται από παντού για να συνδράμουν στο έργο της.

Βασικός σκοπός της είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που διαβιούν στις απομακρυσμένες ή/και ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, οι οποίες, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, στερούνται την εύκολη πρόσβαση τόσο σε βασικά αγαθά, όπως οι υποδομές υγείας και εκπαίδευσης, όσο και σε δράσεις ή εκδηλώσεις που στοχεύουν στη βελτίωση, προαγωγή και εξέλιξη του πνευματικού, πολιτιστικού, επαγγελματικού και κοινωνικού επιπέδου της τοπικής ζωής.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις δράσεις της Action Hellas, που συνεχίστηκαν όλο το καλοκαίρι, μπορούν να αποτυπώσουν αυτό που ζουν οι άνθρωποι της οργάνωσης. Τα βλέμματα και μόνο των απόμαχων της ζωής που μπορούν και κάνουν ιατρικές εξετάσεις, αλλά και η χαρά των παιδιών για τα πολύτιμα δώρα και τη βοήθεια που παίρνουν, είναι η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία της αποστολής.

Ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες

Η οργάνωση βοηθά τις τοπικές κοινωνίες σε βασικές καθημερινές τους ανάγκες, αλλά κυρίως προσφέρουν ανεκτίμητες ιατρικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία αποστολή τους στη Χίο και τα Ψαρά, 45 γιατροί και 15 νοσηλευτές έκαναν εξετάσεις σε περισσότερα από 550 άτομα. 22 ιατρικές ειδικότητες χρειάστηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτών.

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Axion Hellas, ανακαινίστηκε πλήρως με την ουσιώδη χορηγία του κ Αθανάσιου Μαρτίνου και της κας Μελίνας Τραυλού το στρατιωτικό φυλάκιο των Ψαρών, το οποίο παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Axion Hellas Βασίλη Πατέρα, παρουσία του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Επιπλέον, με δωρεά της κας Ιωάννας Μαρτίνου εξοπλίστηκε το λιμάνι των Ψαρών με παροχές για ρεύμα και ύδρευση για τα σκάφη αναψυχής, κάτι που συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού στο νησί και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Η Axion Hellas πέρα από τις ιατρικές εξετάσεις, τις αιμοληψίες ή τις εξετάσεις κατ’ οίκον στις περιοχές που επισκέπτεται, οργανώνει πολιτιστικές κι εκπαιδευτικές δράσεις, στηρίζει έργα υποδομής, προχωρά σε δωρεές κ.λπ

Πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Προτεραιότητα της Axion Hellas είναι η εκπαίδευση και η κατάρτιση των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και τις μεθόδους επικοινωνίας και να ενισχυθεί η ανάπτυξη της τοπικής φυσικής κληρονομιάς τους και ως εκ τούτου και η τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Έργα υποδομής και υποστήριξης υποδομών, δωρεές κτλ. Μπορεί για παράδειγμα να βελτιώσει ιατρικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές σχολείων, να προμηθεύσει με σχολικά είδη όπου χρειάζεται.

Στο ιδιαίτερα πολύτιμο έργο της έχει βρει σημαντικούς συμπαραστάτες, ορισμένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα της χώρας. Για παράδειγμα, το Robert Kennedy Foundation που μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που λέγεται «Λες την αλήθεια στην εξουσία», το έχουν γράψει πέντε νομπελίστες.

Σε άλλη αποστολή υπήρχε το Μαζί για το Παιδί, η Ελληνική Αστυνομία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών με την Ολυμπιακή Εκεχειρία για ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό που λέγεται «σεβασμός στη διαφορετικότητα» που έχει να κάνει με το bulling στην εφηβική και παιδική ηλικία. Τέλος, η WWF η οποία δραστηριοποιείται σε ένα διεθνές ειδικό πρόγραμμα με σύνθημα «υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης» και την HELMEPA την ελληνική διεθνή οργάνωση για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος που έκανε ειδικά μαθήματα σε παιδιά μέχρι 10 χρονών.

Επίσης, ο Οργανισμός ΜΑΝΑ συμμετείχε στον 6ο Διάπλου της Axion Hellas στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε 19-23 Σεπτεμβρίου. Οι 130 κάτοικοι των Ψαρών και οι 500 κάτοικοι της Βολισσού στη Βόρεια Χίο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με προβολή video και πληροφοριακά φυλλάδια για τη σωστή πρόληψη από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες.

Επίσης, ο Οργανισμός ΜΑΝΑ συμμετείχε στον 6ο Διάπλου της Axion Hellas στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε 19-23 Σεπτεμβρίου. Οι 130 κάτοικοι των Ψαρών και οι 500 κάτοικοι της Βολισσού στη Βόρεια Χίο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με προβολή video και πληροφοριακά φυλλάδια για τη σωστή πρόληψη από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες.

Η Axion Hellas σχεδιάζει ήδη τις επόμενες δράσεις για το 2019 προς όφελος πάντα των κατοίκων των ακριτικών περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.