Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει πρωτοφανείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, «προσδοκώντας ευμενή μεταχείριση επί των ανοικτών οικονομικών ζητημάτων» και σημειώνει ότι «η ζημιά στα εθνικά θέματα έχει γίνει και η κυβέρνηση κινδυνεύει να μη λάβει κανένα αντάλλαγμα για τη χώρα».

O πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να στηριχθεί ακόμα και σε προσωρινή, συγκυριακή, πλειοψηφία για να εξασφαλίσει ολιγόμηνη παραμονή στην εξουσία» και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει, πλέον, δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Η παιδεία μας διέρχεται μεγάλη κρίση» δηλώνει  ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης επισημαίνοντας ότι «η μετάθεση των ευθυνών της πολιτείας στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ουσιαστικά προσκαλούνται από τον υπουργό Παιδείας να αυτοδικήσουν, είναι εξοργιστική».

Ο κ. Φορτσάκης εκτιμά μιλώντας στο Πρακτορείο ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να αντιμετωπίσει την ανομία που επικρατεί, επικροτεί αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα» και σημειώνει ότι «όταν κάποιος αρνείται, πεισματικά, να βάλει μια τάξη και αποποιείται διαρκώς τις ευθύνες του, αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα». Ερωτηθείς εάν «τα φαινόμενα αυτά στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καινούργια ή έχουν βαθιές ρίζες;», ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ δηλώνει ότι «είναι μεν διαχρονικά αλλά χειροτέρεψαν πολύ εξαιτίας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ο κ. Φορτσάκης χαρακτηρίζει την κατάσταση στα πανεπιστήμια ζοφερή και δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για την αντιμετώπισή της χρειάζεται, πλέον, η συνδρομή της πολιτείας και πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη «επιβάλλεται άμεση απομάκρυνση όλων των εξωτερικών στοιχείων από τα πανεπιστήμια, χρειάζεται οργανωμένη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων με σύστημα ελέγχου εισόδου και όποιος παρανομεί να υφίσταται τις προβλεπόμενες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες».