Γκορμπατσόφ: Άμεση απειλή κατά της ειρήνης η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο Γκορμπατσόφ σε ένα άρθρο του, στην εφημερίδα «The New York Times» χαρακτηρίζει την κίνηση των ΗΠΑ ως «μία άμεση απειλή κατά της ειρήνης»

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης απέρριψε σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την την συμφωνία ελέγχου των οπλοστασίων, η οποία βοήθησε στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ προαναγγέλλει μία νέα κούρσα εξοπλισμών, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον προγραμματίζει την αποχώρησή της από την Συμφωνία για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) που υπεγράφη από τους Γκορμπατσόφ και Ρίγκαν το 1987.
Η εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, εξάλειψε τους πυραύλους μικρής και μεσαίας ακτίνας δράσης που εκτοξεύονταν από χερσαίες βάσης σε πυρηνικό και συμβατικό επίπεδο οπλοστασίων και διατηρούνταν από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ στην Ευρώπη.
Ο Γκορμπατσόφ σε ένα άρθρο του, στην εφημερίδα “The New York Times” χαρακτηρίζει την κίνηση των ΗΠΑ ως “μία άμεση απειλή κατά της ειρήνης,” ενώ ελπίζει ότι αυτή μπορεί να ανατραπεί μέσω διαπραγματεύσεων.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk