Ζάκυνθος: Ο φόβος του μετασεισμού

Ο αντισεισμικός σχεδιασμός ήταν η «άμυνα» του νησιού

Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι η πρώτη νύχτα στη Ζάκυνθο μετά το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Παρασκευής. Λόγω των δεκάδων μετασεισμών που σημειώνονται στο νησί, οι κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι, φοβούμενοι ένα νέο μεγάλο χτύπημα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, με το οποίο θα «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

Την ίδια ώρα, ο κύριος σεισμός που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα (01:54) είναι τελικά ισχυρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι σεισμολόγοι αναθεώρησαν προς τα πάνω το μέγεθος της σεισμικής δόνησης, κάνοντας λόγο για 6,6 Ρίχτερ, από 6,4 Ρίχτερ που είχαν δώσει σε αρχικό στάδιο.

Παράλληλα, το νησί συνεχίζουν να «χτυπούν» μετασεισμοί. Το εντυπωσιακό που καταγράφεται στη μετασεισμική ακολουθία, η οποία κρίνεται φυσιολογική από τους επιστήμονες, είναι ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 60 σεισμικές δονήσεις, αρκετές εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι, όσο περνούν οι ώρες, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο σεισμός που πραγματοποιήθηκε στη 1:54 ήταν ο κύριος, ωστόσο τις επόμενες ώρες και ημέρες εκτιμούν πως θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός.

Παρ’ όλα αυτά, στο νησί έχει ξεκινήσει η καταγραφή των υλικών ζημιών από κλιμάκια μηχανικών του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κτίρια του νησιού εντοπίζονται προβλήματα. Ομάδες μηχανικών πραγματοποιούν αυτοψίες σε σπίτια και καταστήματα για τα οποία υπάρχουν ζητήματα με ρωγμές.

Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό της τάξης των 5,7 – 5,8 Ρίχτερ

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε πως «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε».

«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, ανταπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί» δήλωσε ο ίδιος, ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,6 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένου ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι ο σεισμός των 6,6 βαθμών ήταν και ο κύριος σεισμός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός δεδομένου ότι έχουμε ένα πλήθος μετασεισμών, μικρότερων σεισμών, η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει προς το βορρά μεγαλύτερους σεισμούς γιατί έχουν γίνει σεισμοί στη Κεφαλονιά και στη Λευκάδα, προς το νότο έχει τη δυνατότητα να δώσει, είμαστε βαθιά μέσα στη θάλασσα μακρυά από χερσαίο χώρο συνεπώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

Τέλος, όσον αφορά τη παραλία του Ναυαγίου όπου ο κ. Λέκκας πέταξε από πάνω από την περιοχή με ελικόπτερο ανέφερε ότι «έχουμε συνέχεια των κατολισθήσεων, αυτό είναι εμφανές, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αποτιμήσουμε πόσο μεγάλες ήταν οι κατολισθήσεις αυτές».

Ο αντισεισμικός σχεδιασμός ήταν η «άμυνα» του νησιού

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό οφείλεται το γεγονός ότι οι ζημιές στη Ζάκυνθο ήταν τόσο μικρές για ένα τόσο μεγάλο σεισμό. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το πέρας της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου.

Όπως αναφέρει, «σκοπός της σύσκεψης ήταν η αποτίμηση των επιπτώσεων του σεισμού και η ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθ’ όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας. Διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών της Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα του αντισεισμικού σχεδιασμού στο νησί. Οι υλικές ζημιές ήταν μικρής έκτασης για το μέγεθος του σεισμού. Αναφέρθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, οι οποίες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολούθως, επισημαίνεται ο ρόλος του νοσοκομείου το οποίο παρείχε «τις υπηρεσίες πρώτης φροντίδας σε τέσσερα άτομα, χωρίς να υπάρξει η ανάγκη νοσηλείας τους».

Τέλος, επισημάνθηκαν οι δράσεις που προβλέπονται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνέργειες και ο συντονισμός όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, με στόχο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση καθ’ όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινης ζωής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας για να σημειώσει ότι «είναι πολύ λίγες οι ζημιές σε υποδομές και δίκτυα που είναι ένα στοιχείο που τονίζει την ανθεκτικότητα των υποδομών του νησιού».

Αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί

Εάν ο συγκεκριμένος σεισμός είχε συμβεί σε μία άλλη περιοχή, τότε πιθανότατα να είχαμε σοβαρές καταστροφές, αναφέρουν οι επιστήμονες. Τα σπίτια στη Ζάκυνθος όμως, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953 χτίστηκαν με βάση αυστηρούς αντισεισμικούς κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αντέχουν ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ζημιές.

«Η εικόνα στο νησί είναι καλή, τα όποια προβλήματα προκύπτουν τα αντιμετωπίζουμε» ανέφερε, μιλώντας στο in.gr o αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Πιστεύω, πρόσθεσε, ότι εντός των επόμενων 2-3 ημερών το νησί θα επανέλθει στην κανονικότητα. «Από την πρώτη στιγμή, υπήρξε πολύ καλός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Υπάρχουν μικροζημιές σε διάφορες περιοχές του νησιού αλλά όλα τα προβλήματα αποκαθίστανται» σημείωσε ο κ. Νιοτόπουλος.

Τόνισε ακόμη πως οι μηχανικοί ελέγχουν τις βασικές δομές του νησιού, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο καθώς και το οδικό δίκτυο. «Με ομάδες που έχουν στηθεί από τους μηχανικούς της Περιφέρειας , του Δήμου και του ΤΕΕ γίνονται έλεγχοι στις βασικές δομές.  Ακολουθούν τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες ώστε τη Δευτέρα να μπούμε σε μία κανονικότητα. Επίσης δημιουργούνται δύο ξεχωριστές ομάδες προκειμένου να ελεγχθούν σπίτια και καταστήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk