Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών επεσήμανε πως οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν μετασεισμό που θα αγγίξει τα 5,9 ρίχτερ. Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο εν λόγω μετασεισμός αναμένεται τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Λέκκας : Πρόκειται για τον κύριο σεισμό – Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Παράλληλα ο κ. Λέκκας τόνισε πως οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, ωστόσο συνέστησε στους πολίτες της Ζακύνθου να αποφεύγουν τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, προσδιόρισε στους 6,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ το μέγεθος του μεγάλου σεισμού που έπληξε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Μιλώντας σε έκτακτο δελτίο της ΕΡΤ, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής,  ο κ. Λέκκας είπε πως «το μέγεθος του σεισμού επαναπροσδιορίσθηκε στους 6,4 βαθμούς τελικά. Το επίκεντρο εντοπίζεται στα 34 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ευτυχώς η απόσταση είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά θα είχαμε μεγάλα προβλήματα», είπε

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι αυτό το λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου.

«Υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι αλλά έχουν περάσει αρκετές ώρες και έτσι δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα» τόνισε ο κ. Λέκκας ο οποίος έκανε λόγο για πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Τέλος, σημείωσε: «Εξαιρετικά περιορισμένες οι ζημιές. Ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο αλλά άντεξε η περιοχή. Σποραδικές και μεμονωμένες οι ζημιές».