Αγκυρα: Συνέχεια στην αντιπαράθεση για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων

«Δεν δεχόμαστε συμβουλές από την Αθήνα»

Νέα απάντηση, συντηρώντας την αντιπαράθεση σχετικά με την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, έδωσε η Άγκυρα στην Αθήνα μετά τη χθεσινή σε υψηλούς τόνους ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την Τουρκία «παραβάτη του διεθνούς δικαίου».

«Δεν δεχόμαστε να μας δίνει συμβουλές η Αθήνα για την οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου» αναφέρει δηκτικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σε ανακοίνωσή του.

Συμπληρώνει δε, πως η Τουρκία, όπως συνέβαινε προηγουμένως, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με τις αρχές της δικαιοσύνης και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις. 

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, απαντώντας χθες στις τοποθετήσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που η Άγκυρα οραματίζεται για τον εαυτό της στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τις τουρκικές θεωρίες περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο, κατέστησε σαφές ότι «η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

Επισήμανε δε, πως σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής και καλεί «τη γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk