Κοίταξα από περιέργεια να δω τι έγραψαν χθες οι γερμανικές εφημερίδες για το ματς ΑΕΚ – Μπάγερν. Δεν είδα πουθενά καμία να γράφει ότι «η Μπάγερν κέρδισε χάρη σε ένα μαγικό δίλεπτο», ούτε καμία να ισχυρίζεται ότι «η ΑΕΚ κοίταξε την Μπάγερν στα μάτια για εξήντα λεπτά». Επίσης δεν διέκρινα καμία απολύτως διάθεση για συγχαρητήρια στην Μπάγερν, γιατί απλά έκανε τη δουλειά της.
Κομμάτι
Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Spiegel» το κομμάτι για το ματς ΑΕΚ – Μπάγερν έχει τίτλο «Οι θεοί πρέπει να ήταν κουρασμένοι». Ο συντάκτης επισημαίνει ότι «οι μεν δεν μπορούσαν, οι άλλοι μπορούσαν, αλλά το έδειξαν μόνο για λίγο» και ότι «η διαφορά επιπέδου των δύο ομάδων ήταν σαφής». Τονίζεται ότι στο πρώτο ημίχρονο υπήρχε άφθονη κατοχή μπάλας από την Μπάγερν και ότι η ΑΕΚ έφτανε το πολύ μέχρι τη μεσαία γραμμή. Οι Γερμανοί στέκονται στο γεγονός ότι δύο διεθνείς και παγκόσμιοι πρωταθλητές, ο Μίλερ και ο Μπόατενγκ, έμειναν πάλι στον πάγκο, ότι η δουλειά του τερματοφύλακα Εμάνουελ Νόιερ ήταν περιορισμένη, αφού η ΑΕΚ είχε μόνο ένα σουτ στην εστία, και ότι ο 32χρονος τερματοφύλακας πρέπει να είναι ευτυχισμένος γιατί αυτό ήταν το 76ο ευρωπαϊκό του παιχνίδι με την Μπάγερν, γεγονός που του επέτρεψε να ισοφαρίσει το ρεκόρ του θρυλικού Ζεπ Μάγερ. Για την ΑΕΚ δεν αναφέρεται το παραμικρό.
Προβλήματα
Το ίδιο συμβαίνει και στην «Die Welt» που είδε ότι «τα προβλήματα των Βαυαρών παραμένουν». Η εφημερίδα σημειώνει πως «παρόλο που αυτή ήταν η δεύτερη σερί νίκη της Μπάγερν (η προηγούμενη ήταν με τη Βόλφσμπουργκ), δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρόοδος καθώς οι αδυναμίες της ομάδας της είναι ακόμα εμφανείς». Η εφημερίδα τονίζει πως «ο προπονητής Κόβατς έχει πολλές ιδιαίτερες προκλήσεις μπροστά του» και ότι «η νίκη εναντίον της ΑΕΚ δεν έδωσε κανένα σήμα ελπίδας, αν και η Μπάγερν κυριάρχησε στο παιχνίδι». «Τα προβλήματα της ομάδας εξακολουθούν να είναι εμφανή. Οι νίκες αυτές δεν μπορούν να τα κρύψουν. Οι έλληνες αμυντικοί και επιθετικοί ήταν πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων» αναφέρει. Πρέπει να πω ότι η κριτική της σε σχέση με αυτή της «Bild» είναι ήπια. Η «Bild» θεωρεί την εμφάνιση των Βαυαρών «τη χειρότερη στο Τσάμπιονς Λιγκ», αναφέρει ότι η Μπάγερν κέρδισε γιατί δεν είχε αντίπαλο και ζητά τις παραιτήσεις του Χένες και του Ρουμενίγκε, που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτής της ομάδας! Ολα αυτά ενώ στην Ελλάδα διαβάσαμε για μεγάλη εμφάνιση της ΑΕΚ και άλλα πολλά εμπριμέ.
Εξι
Είναι σκληροί οι Γερμανοί με τις ομάδες τους και καλόβολοι εμείς με τις δικές μας; Νομίζω ότι όλα είναι ζήτημα προσδοκιών. Οι Γερμανοί κρίνουν σκληρά μια ομάδα από την οποία υπάρχουν απαιτήσεις. Αν δεν έχεις απαιτήσεις, είσαι μια χαρά ευχαριστημένος γιατί ο κόσμος χειροκρότησε την προσπάθεια. Αλλά κινδυνεύεις σοβαρά να κάνεις έξι ήττες στον όμιλο…
Νίκες
Σήμερα παίρνουν τη σκυτάλη από την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ που αγωνίζονται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Ο στόχος τους δεν μπορεί παρά να είναι ένας και μόνο: να κερδίσουν την Ντουντελάνζ και τη Βίντι αντίστοιχα που είναι οι πιο αδύναμοι αντίπαλοι που έχουν στον όμιλο. Αν δεν το κάνουν, θα «χουν βγάλει τα μάτια τους.
Ο ΠΑΟΚ έχει μια ευκαιρία να τελειώσει από απόψε το ζήτημα της πρόκρισης. Η Τσέλσι είναι λογικά απλησίαστη, αλλά η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είναι καλύτερη και από την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (την οποία ήδη κέρδισε εκτός έδρας) και από τη Βίντι (που τη γνωρίζουμε από τα ματς με την ΑΕΚ). Οι Μαγυάροι μπορεί να παίξουν άμυνα της προκοπής – το έκαναν και απέναντι στους αναπληρωματικούς της Τσέλσι στο Λονδίνο, όταν και έχασαν μόνο με 1-0. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και κουβαλώντας δύο ήττες στις δύο πρώτες αγωνιστικές, για να έχουν κάποιες ελπίδες πρόκρισης πρέπει να κάνουν αποτέλεσμα στην Τούμπα, δηλαδή να ανοιχτούν και να παίξουν ποδόσφαιρο. Αν αυτό συμβεί, η δουλειά του ΠΑΟΚ θα είναι μάλλον πιο εύκολη: στο ματς με την Μπορίσοφ είδαμε πως αν έχει χώρους μπορεί να κάνει πολλά και επιθετικά. Η αμυντική του ικανότητα είναι δεδομένη.
Ομίλους
Διαφορετικό τελείως το ματς του Ολυμπιακού. Η Ντουντελάνζ είναι η πρώτη ομάδα από το Λουξεμβούργο που έφτασε στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Θέλει μια νίκη γοήτρου και θα την ψάξει στο ματς με τον Ολυμπιακό που της μοιάζει πιο εύκολος αντίπαλος από τη Μίλαν και την Μπέτις, που για να την κερδίσουν ίδρωσαν. Η Ντουντελάνζ έχει κάμποσους γερμανούς ποδοσφαιριστές που στη χώρα τους έπαιζαν σε μικρές ομάδες, παίζει σκληρή και οργανωμένη άμυνα, αλλά κάνει περιπάτους στο εγχώριο πρωτάθλημα κι αυτό σημαίνει πως είναι συνηθισμένη να σκοράρει εύκολα. Αλλά δεν είναι μεγαθήριο και προφανώς το τι θα συμβεί απόψε εξαρτάται από το ποιον Ολυμπιακό θα δούμε. Αν ξαναδούμε αυτόν που έπαιξε με τον ΟΦΗ, δεν αποκλείεται να τον δούμε και να αποχαιρετά το Γιουρόπα Λιγκ νωρίς, αφού χωρίς νίκη στο Λουξεμβούργο μοιάζει αδύνατο να πετάξει έξω ή την Μπέτις ή τη Μίλαν.
Πάλι
Ο Μαρτίνς θα αλλάξει πάλι την ενδεκάδα – άφησε στην Αθήνα τον Τσιμίγκα και τον Μεριά, που ήταν βασικοί στο τελευταίο ματς, ενώ δεν θα έχει πάλι τον Χασάν. Φώναζαν όλοι ότι ο Πορτογάλος δεν κάνει rotation και δυστυχώς τους άκουσε: λέω «δυστυχώς» γιατί από τότε που ξεκίνησαν οι ασταμάτητες αλλαγές στην ενδεκάδα, άρχισαν και τα άσχημα αποτελέσματα. Ειδικά στο Ηράκλειο, που έλειπε κι ο Κώστας Φορτούνης, η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού ήταν κάκιστη: ο Τουρέ, ο Γκιγέρμε και ο Καμαρά δεν είχαν παίξει ποτέ μαζί κι όχι τυχαία ο Μαρτίνς έβγαλε τους δύο από τους τρεις στο πρώτο ημίχρονο. Ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει τι έχει στο μυαλό του ο κόουτς, αλλά μοιάζει πλέον βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός δεν ήταν έτοιμος να σηκώσει ως ομάδα πολλές αλλαγές – κάπου χάθηκε η χημεία: η τριάδα Μπουχαλάκης – Καμαρά – Φορτούνης, που είχε παίξει και στα φιλικά του καλοκαιριού, ήταν πιο δεμένη. Δεν χωρά αμφιβολία πως απόψε θα λείψει και ο Χασάν: η Ντουντελάνς θα παίξει πολύ κλειστά.
Πλήρωσε
Επί τη ευκαιρία, θυμίζω ότι ο Αιγύπτιος πλήρωσε τη συμμετοχή του σε ένα ματς της εθνικής του ομάδας: είναι ο μόνος. Ο Μάνταλος πήγε στην Εθνική Ελλάδας κι έφυγε αμέσως, ο Κουρμπέλης μόλις πόνεσε έκατσε στην άκρη – ο Χασάν έπαιξε και την απόφασή του την πλήρωσε ο Ολυμπιακός. Αν μείνει στην Ελλάδα, θα πρέπει πού και πού, πριν από τα ματς της Εθνικής του, να μάθει να «πονάει», όπως οι δικοί μας…