Το νέο κυβερνητικό σενάριο όσον αφορά τις σοβαρές καταγγελίες που έκανε ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) στο Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιον του Πρωθυπουργού και των άφωνων υπουργών ότι η κυβέρνηση χρηματίζεται από τον Σόρος για το Μακεδονικό, αποτελείται από τη φράση:«Δεν άκουσα, δεν είδα». Τον κύκλο των διαψεύσεων άνοιξε ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώτος επί της ουσίας υπουργός που αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για όσα έγιναν εκείνη την ημέρα και για το γεγονός ότι ο πρώην ΥΠΕΞ είπε ότι ο Καμμένος ισχυριζόταν πως η κυβέρνηση πήρε λεφτά από τον Τζορτζ Σόρος. «Δεν έχω ακούσει εγώ τον Πάνο Καμμένο να λέει τέτοια πράγματα» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας στις καταγγελίες του Νίκου Κοτζιά.
Ψεκασμένοι συνωμότες
Σε άλλο μήκος κύματος η «Αυγή», που βάζει κανονικά στο κάδρο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνο Καμμένο, αναφορικά με τα όσα είπε στο Υπουργικό για τον Τζορτζ Σόρος. Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για «Ψεκασμένα Σενάρια Συνωμοσίας».
Στη Βουλή ο χρηματισμός
Η ΝΔ κατέθεσε για το ζήτημα αυτό ερώτηση στη Βουλή και περιμένει αυτή την εβδομάδα παρέμβαση του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για το… Θριάσιο Πεδίο. Ενώ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που έλεγαν ότι έπρεπε με την καταγγελία αυτή να είχε ήδη επέμβει ο εισαγγελέας. Αλλά από τη δύσκολη θέση που περιήλθε η κυβέρνηση (μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση αυτή έφερε μια παραίτηση υπουργού, του Νίκου Κοτζιά, και δημοσιεύματα στον αλβανικό τύπου για χρηματισμό Αλβανών από τα κονδύλια του κ. Κοτζιά) επιχειρεί να ξελασπώσει με τον Γιάννο Παπαντωνίου.
Ο Γιάννος λίγο προτού προφυλακιστεί
Την προηγουμένη της απολογίας του στους ανακριτές ο Γιάννος Παπαντωνίου θέλησε να πιει ένα τσάι («cup of tea», όπως το έλεγε με βρετανική προφορά) στο πολυτελές εστιατόριο «Menoo» στην Κηφισιά. Δεν είχε προβλέψει όμως κάτι. Στο διπλανό κτίριο βρίσκεται το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης και εκείνη την ώρα που πήγε για το τσάι τελείωνε η παρουσίαση ενός βιβλίου και όσοι την παρακολούθησαν πήγαν δίπλα στο «Menoo». Ανάμεσά τους και τρεις δημοσιογράφοι, μία παλαιά δημοσιογράφος που ήταν και παρουσιάστρια ειδήσεων επί ΥΕΝΕΔ, ένας αντιπρόεδρος τηλεοπτικού σταθμού και ένας εκπομπάρχης (και ιδιοκτήτης sites). Ο Γιάννος τους χαιρέτησε όλους και έπιασε κουβέντα μαζί τους. Ηταν απόλυτα βέβαιος ότι την επομένη ημέρα θα είχε καθαρίσει με τους ανακριτές και ότι θα επέστρεφαν αυτός και η γυναίκα του στο σπίτι τους. Τίποτα δεν είχε καταλάβει. Ούτε φαινόταν να τον ανησυχεί κάτι, όπως μου τα διηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες. Τέλος, ούτε γνώριζε για την κατάθεση που έκανε το «βαθύ λαρύγγι», για τα χρήματα δηλαδή που κουβαλούσε σε κίτρινους φακέλους για λογαριασμό του Γιάννου. Μια κατάθεση που τελικά, όπως αποδείχθηκε, τον… έκαψε.
Και στο «Four Seasons»
Δεν ήταν λίγοι που με την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου θυμήθηκαν τον τρόπο ζωής του την εποχή που ήταν υπουργός Αμυνας. Για παράδειγμα, όταν επισκεπτόταν το Παρίσι έμενε στο «Four Seasons» (με το ένα εκατομμύριο φρέσκα λευκά τριαντάφυλλα), μαζί με τη σύζυγό του Ρούλα (που ήταν και γραμματέας του) και με μια κουστωδία δημοσιογράφων διαπιστευμένων στο υπουργείο Αμυνας. Δειπνούσε στο πολυτελές εστιατόριο «La Voltaire» στις όχθες του Σηκουάνα, εκεί όπου στον πάνω όροφο βρισκόταν το μουσείο για τον Βολταίρο και στο ισόγειο το εστιατόριο όπου συνήθιζε να τρώει η αφρόκρεμα των σοσιαλιστών, όπως ο Ζακ Ντελόρ, η κόρη του Μαρτίν Ομπρίν, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, ο Λιονέλ Ζοσπέν και (παλαιότερα) ο Φρανσουά Μιτεράν. Στην Ιταλία, όταν την επισκέφθηκε (πέταξε τότε με ένα C-130) ως υπουργός Αμυνας έμεινε στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Hassler» στην Πιάτσα ντι Σπάνια, εκεί όπου στο δώμα του είχε όλη τη Ρώμη (και το Βατικανό) στα πόδια του και πρόγευμα με τη συντροφιά των… γλάρων.
Στην Ελλάδα κυνηγάμε αυτόν που τα παίρνει
Παρέμβαση υπέρ του Γιάννου Παπαντωνίου έκανε ένα γαλάζιος πρώην και αυτός υπουργός Οικονομικών, ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος ζήτησε να γίνει η δίκη του Γιάννου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είπε όμως και κάτι άλλο :«Στην περίεργη σημερινή Ελλάδα κυνηγάμε αυτόν που τα παίρνει, αλλά όχι αυτόν που τα δίνει! Γιατί; Για να μπορεί να δώσει και σε άλλους;».
Συμβαίνουν και εις Παρισίους
Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που αυτό το διάστημα οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη, αλλά και στη Γαλλία, και μάλιστα πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ετσι, όπως μαθαίνω το Εφετείο του Παρισιού επιβεβαίωσε την παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί στην υπόθεση Bygmalion για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.
Σιγά μην κλάψω
Θύμα επίθεσης με αβγά έπεσε ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης (και μελλοντικός υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το ΚΙΝΑΛ) το βράδυ της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, όταν διασκέδαζε σε μεζεδοπωλείο στην Καισαριανή. Μια ομάδων δέκα νεαρών αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν στο μαγαζί ο δήμαρχος Αθηνών, εισέβαλε μέσα και άρχισε τις λεκτικές επιθέσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποιοι από τους νεαρούς εκσφενδόνισαν και αβγά εναντίον του, ενώ μετά από λίγο φυγαδεύτηκε από την πίσω πόρτα του καταστήματος. Η απάντηση του Γιώργου Καμίνη ήρθε μέσω ενός λιτού tweet, στο οποίο έγραψε με νόημα: «Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ».
Επαινος προσωπικής βελτίωσης
Δείτε τώρα πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο κ. Γαβρόγλου, την αριστεία. Αριστεία προόδου θα δοθούν, την Παρασκευή όπως και κάθε χρονιά, στα γυμνάσια και στα λύκεια, στους αριστούχους μαθητές, ενώ σε εκείνους οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση της επίδοσής τους απονέμεται ένας ειδικός έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης, σύμφωνα με υπουργική απόφαση.
Το ρεκόρ του Παυλόπουλου
Ενα σπάνιο ρεκόρ φαίνεται πως κατέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος. Είναι ο Πρόεδρος με τις περισσότερες φορές (ever) που αναδείχθηκε επίτιμος δημότης. Οι συνεργάτες του μου μέτρησαν 60 φορές και δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία. Πολύ περισσότερες απ’ ό,τι ο Κωστής Στεφανόπουλος και ο Κάρολος Παπούλιας στην πρώτη τους θητεία. Δηλαδή εάν ο κ. Παυλόπουλος εξασφαλίσει και δεύτερη θητεία, τότε ουδείς μελλοντικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του. Αφήστε τις φορές (που δεν έχουν ακόμη μετρηθεί) που ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής, επίτιμος διδάκτορας, που πήρε χρυσά κλειδιά της πόλης, μετείχε σε δοξολογίες και παρελάσεις.