Η αναμενόμενη έκρηξη της ευέλικτης εργασίας θα μπορούσε να συνεισφέρει έως 10,4 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη κοινωνικο-οικονομική μελέτη για την αλλαγή των πρακτικών στον χώρο εργασίας.
Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τη Regus και πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ερευνητές, εξέτασε 16 χώρες για να εμβαθύνει στην κατάσταση της ευέλικτης εργασίας από σήμερα και μέχρι το 2030.
Η Regus διαπίστωσε ότι 8% έως 13% του συνόλου της απασχόλησης θα συσχετιστεί με ευέλικτους χώρους εργασίας στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες ως το 2030. Η αύξηση της ευέλικτης εργασίας θα εξοικονομήσει χρήματα για τις επιχειρήσεις, θα μειώσει τα κόστη και θα αυξήσει την παραγωγικότητα, επηρεάζοντας θετικά όλη την οικονομία από επιχειρήσεις μέχρι την εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα συγκεκριμένα οφέλη περιλαμβάνουν υψηλότερη επιχειρηματική και προσωπική παραγωγικότητα, λιγότερα έξοδα για χώρο εργασίας για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ευέλικτους χώρους εργασίας και εκατομμύρια ώρες που θα εξοικονομηθούν από τις μετακινήσεις. Ολοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ευέλικτης εργασίας στην οικονομία.
Εχει προβλεφθεί ότι η Κίνα και η Ινδία θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) από την ευέλικτη εργασία, με ενδεχόμενη αύξηση του ΑΠΑ κατά 193% και 141% στις αντίστοιχες οικονομίες. Αυτό ισοδυναμεί με 1,4 τρισ. δολάρια για την Κίνα και περίπου 375,8 δισ. δολάρια για την Ινδία κάθε χρόνο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό προστιθέμενης αξίας στην οικονομία τους από την ευέλικτη εργασία στο 109%, θα παρουσιάσει την υψηλότερη ΑΠΑ στα 4,5 τρισ. δολάρια.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας πολύ μεγάλος παράγοντας για αυτό είναι ο χρόνος που εξοικονομούν οι εργαζόμενοι μέσω της ευέλικτης εργασίας.
Σύμφωνα με ένα μοντέλο ταχείας ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει ένα σενάριο για την υιοθέτηση της ευέλικτης εργασίες με ρυθμό υψηλότερο από τον τρέχοντα, η μείωση της μετακίνησης θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3,53 δισ. ώρες μέχρι το 2030. Αυτό είναι το ισοδύναμο του χρόνου που ξοδεύουν κάθε χρόνο στη δουλειά 2,01 εκατομμύρια άνθρωποι.
Οι άνθρωποι στην Κίνα, στις ΗΠΑ, στην Ινδία και στην Ιαπωνία θα διαπιστώσουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ωρών από τη μετακίνηση σε αυτό το σενάριο ταχείας ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι στην Κίνα θα κερδίσουν δύο ώρες ο καθένας, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα κερδίσουν σχεδόν μια ολόκληρη μέρα αν σταματήσουν τις μετακινήσεις στη δουλειά.
Ο Steve Lucas του Development Economics, και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ευέλικτη εργασία είναι μια ισχυρή οικονομική δύναμη την οποία οι επιχειρήσεις και οι άνθρωποι θα πρέπει να αγκαλιάσουν τα επόμενα χρόνια».