Εγκρίθηκε η σύναψη τριών Προγραμματικών Συμβάσεων για την αποκατάσταση των οδικών υποδομών και την υλοποίηση των συνοδευτικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Δυτική και την Ανατολική Αττική, μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017 και τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ο προϋπολογισμός των έργων, που εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ανέρχεται συνολικά σε 27.450.000 ευρώ και τα κονδύλια θα αντληθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι τρεις προγραμματικές συμβάσεις του Υπουργείου με τους Δήμους Ελευσίνας, Μεγάρων και Ραφήνας-Πικερμίου, αφορούν στην αποκατάσταση των οδικών υποδομών και την υλοποίηση των συνοδευτικών έργων  αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως επίσης και των αναγκαίων αναπλάσεων όπου αυτές απαιτούνται.

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των τριών Δήμων, οι οποίοι διατύπωσαν αφενός αδυναμία χρηματοδότησης των έργων με ίδιους πόρους και αφετέρου έλλειψη επαρκούς προσωπικού με τεχνική και επιστημονική γνώση και εμπειρία, για την υλοποίησή τους.

Τα αιτήματά τους, έγιναν αποδεκτά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το οποιό με την έγκριση των Προγραμματικών Συμβάσεων, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση των διαδικασιών ωρίμανσης, ανάθεσης και εκτέλεσης των έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής και Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών (ΕΥΔΕ ΚΣΣΥ) .

Με την κατασκευή των έργων θα αποκατασταθούν οι βλάβες των οδικών υποδομών που αφορούν κατά κύριο λόγο καταστροφή μεγάλων τμημάτων ασφαλτοτάπητα με αποκολλήσεις, έντονες ρηγματώσεις και καθιζήσεις, καταστροφή των αποχετευτικών συστημάτων των οδών κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός της κάθε Προγραμματικής Σύμβασης διαμορφώνεται για τον Δήμο Ελευσίνας στα 5.800.000 ευρώ, για τον Δήμο Μεγαρέων στα 6.850.000 ευρώ και για τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου στα 14.800.000 ευρώ.