Την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας (Ρούλας) Κουράκου (φωτογραφία). Η μεταγωγή τους έγινε με ειδική κλούβα και υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Στον κ. Παπαντωνίου έδωσαν ένα υπόγειο κελί (στις γυναικείες φυλακές), δίπλα ακριβώς από το κελί που είχε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και άλλα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Στην ίδια πτέρυγα, όχι σε μεγάλη απόσταση από το κελί του συζύγου της, βρίσκεται και το κελί της Ρούλας. Ο Γιάννος είναι μόνος του, ενώ η γυναίκα του μαζί με άλλες κρατούμενες. Και οι δύο βρίσκονταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν έφαγαν τίποτε το μεσημέρι της Τετάρτης από το συσσίτιο των φυλακών, αλλά ούτε παρήγγειλαν κάτι απ’ έξω.
Η πτέρυγα αυτή των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού χαρακτηρίζεται από τους κρατουμένους αλλά και από τη διοίκηση των φυλακών και  ως… «πτέρυγα της 17Ν» λόγω της φυλάκισης πολλών μελών τής τρομοκρατικής οργάνωσης. Αλλά σε αυτή την πτέρυγα είχαν προφυλακιστεί και τα κοινοβουλευτικά μέλη του εθνικιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Στην ίδια πτέρυγα «φιλοξενούνται» σήμερα υπόδικοι για οικονομικά εγκλήματα, καθώς και υπόδικοι που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο λόγος, όπως ειπώθηκε από πηγή στις φυλακές Κορυδαλλού, που μεταφέρθηκε το ζεύγος Παπαντωνίου σε αυτή την πτέρυγα είναι ότι εκεί κρατούνται όσοι χρήζουν… προστασίας από επιθέσεις. Για λόγους δηλαδή ασφαλείας. Και επιπλέον είναι η πτέρυγα που διαθέτει και εκκλησία, κάτι που ζήτησε η κυρία Κουράκου. Η οποία θέλησε να εκκλησιάζεται.
Σημειώνεται ότι τόσο ο Σάββας Ξηρός όσο και ο αρχιεκτελεστής της 17Ν Δ. Κουφοντίνας διαμαρτύρονταν συχνά για τις «άθλιες συνθήκες» κράτησής τους (όπως έλεγαν) στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών και ζητούσαν να πάνε σε άλλα, πιο… «καλώς αεριζόμενα» κελιά. Επειτα από χρόνια ο Κουφοντίνας ήταν αυτός που εγκατέλειψε τις φυλακές Κορυδαλλού και «τα γεμάτα υγρασία υπόγεια κελιά» και μεταφέρθηκε στις αγροτικές φυλακές Βόλου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτοι να διαφύγουν στο εξωτερικό, καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία, αλλά και μισθωμένη κατοικία εκεί, αλλά και ως ύποπτοι νέων αδικημάτων, προφυλακίστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Η προφυλάκισή τους έγινε για υπόθεση μαύρου χρήματος, ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που συνδέεται με εξοπλιστικά και συγκεκριμένα με τη σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.
Προετοιμάζουν εκλογές
Βεβαίως το Μέγαρο Μαξίμου δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την προφυλάκιση Παπαντωνίου. Βρήκε την ευκαιρία και εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη: «Περιμένουμε αντίστοιχη πρόοδο από τον κ. Μητσοτάκη και για άλλες υποθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνά η Δικαιοσύνη» αναφέρουν από την κυβέρνηση και θέτουν το ερώτημα: «Αλήθεια, για τη ΝΔ η προφυλάκιση Παπαντωνίου δεν αποτελεί προϊόν σκευωρίας, πολιτικής δίωξης και άθλιων παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη;» και συνεχίζουν: «Εάν είναι έτσι, είναι και αυτό μια πρόοδος για τη ΝΔ, έστω και αργά». Πάντως δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν στη Βουλή ότι η υπόθεση φυλάκισης Παπαντωνίου μπορεί άνετα να στρώσει το χαλί των εκλογών.
Εχει απασφαλίσει ο Κοτζιάς
Μπορεί η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου να σκέπασε όλη την επικαιρότητα, όμως στα πηγαδάκια της Βουλής αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης το θέμα συζήτησης ήταν οι καταγγελίες του Νίκου Κοτζιά. Δεν είναι άλλωστε συνηθισμένο ένας κορυφαίος υπουργός και συγκυβερνήτης, όπως ο Πάνος Καμμένος, να λέει μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο Σόρος έδωσε λεφτά στην ελληνική κυβέρνηση.
Την καταγγελία έκανε ο πρώην ΥΠΕΞ και απ’ ό,τι μαθαίνω, προκάλεσε αναταράξεις στο Μαξίμου. Αν δεν ήταν τα «πανηγύρια» Πολάκη για τον Γιάννο, οι δηλώσεις Κοτζιά θα ήταν πρώτο θέμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας και οι υπουργοί που σιώπησαν όταν άκουσαν τον Πάνο Καμμένο να καταγγέλλει επί της ουσίας δωροδοκία – πρέπει κάποτε να απαντήσουν.
Πάντως στη ΝΔ ετοίμασαν ερωτήσεις για τον Κοτζιά (ερώτηση ήδη έκανε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης)
Τα ειδικά δικαστήρια και ο Παπαγγελόπουλος
Ηταν η στιγμή που ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου έκανε λόγο στην ομιλία στη Βουλή για ειδικά δικαστήρια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα οδηγήσει ο ίδιος στα δικαστήρια όσους συκοφαντούν. Και του απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Μίμης Παπαγγελόπουλος με μια φράση που άφησε όλους… άφωνους: «Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν Ειδικά Δικαστήρια, αλλά μπορεί να υπάρξουν άλλα δικαστήρια για όσα λέγονται και γράφονται χωρίς αιδώ» είπε. Ορισμένοι θυμήθηκαν την προαγγελία του κ. Παπαγγελόπουλου για το σκάνδαλο Novartis, όταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, χωρίς έως εκείνη την ώρα να έχουν γίνουν γνωστά τα στοιχεία. Τι εννοούσε άραγε με αυτή τη φράση; Η απορία λύθηκε όταν έγινε γνωστό ότι εννοούσε τα δικαστήρια στα οποία θα οδηγήσει κάποιους που τον συκοφαντούν.
Λεκτικό ατόπημα της Νοτοπούλου
Ενα γραμματικό ατόπημα σε μια ανάρτηση της υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει (για άλλη μια φορά) κύμα χιουμοριστικών – και όχι μόνο – σχολίων στο Διαδίκτυο. Η υφυπουργός «ανέβασε» στον λογαριασμό της στο Instagram ένα στιγμιότυπο από τη συνάντησή της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές, κάτι που θέλησε να το επισημάνει στη λεζάντα της φωτογραφίας τους, χωρίς όμως να λογαριάσει ότι ο «διευθύνων» κλίνεται. Η κυρία Νοτοπούλου έγραψε χαρακτηριστικά: «Συνάντηση εργασίας με τον διευθύνων (σ.σ: αντί διευθύνοντα) σύμβουλο της #κτυπ. Προχωράμε χωρίς καθυστερήσεις».
Οι κλαρινιτζήδες και ο υπουργός
Οσοι είδαν τον Χρήστο Σπίρτζη να αρπάζει ξαφνικά το μικρόφωνο μπροστά από κλαρινιτζήδες, ντράμερ και μπουζουξήδες, νόμιζαν ότι θα τους τραγουδούσε. Ηταν, βλέπετε, η γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου στην Αρτα και δεν θα ήταν καθόλου παράξενο ένας υπουργός να πάρει το μικρόφωνο και να τους πει κανένα σουξεδάκι (υπάρχει και φωτό, αν χρειαστεί). Αντί όμως τραγουδιού, ο κ. Σπίρτζης έκανε… παροχές. Δηλαδή τους έταξε ότι θα αναστηλώσει τη γέφυρα Κοράκου. Μάταια οι κάτοικοι του εξηγούσαν ότι τη γέφυρα αυτή που θέλει να αναστηλώσει την ανατίναξε υποχωρώντας ο Χαρίλαος Φλωράκης. Μάταια του εξήγησαν ότι ονομάστηκε Κοράκου η γέφυρα επειδή εκεί σύχναζε ένας μητροπολίτης με μαύρα ράσα.