Στις φυλακές Κορυδαλλό γυναικείες και αντρικές οδηγούνται ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του.

Το ζεύγος Παπαντωνίου  αποχώρησε από τη Σχολή Ευελπίδων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, με κλούβα, φορώντας χειροπέδες για τη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσε.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, που διώκεται για νομιμοποίηση παράνομων πληρωμών από εξοπλιστικά προγράμματα,  ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος αργά το βράδυ της Τρίτης, όπως και η σύζυγος του Σταυρούλα Κουράκου, με απόφαση των ανακριτών Διαφθοράς και εισαγγελέως.

Ο πρώην υπουργός, σε δήλωσή του την ώρα της αποχώρησης, έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης» και «δόγμα Πολάκη». «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσυνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», είπε αναλυτικά.

Είχε προηγηθεί μαραθώνια απολογία του ιδίου επί δυο ημέρες, διάρκειας συνολικά 16 ωρών, και πεντάωρη απολογία της συζύγου του, ενώπιον των ανακριτών Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν αμφότεροι αρνηθεί το κατηγορητήριο – για ξέπλυμα, με μίζα 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο της σύμβασης  εκσυγχρονισμού έξι γαλλικών φρεγατών τύπου «S» με την εταιρεία Thales, και  εκτιμώμενη ζημία για το ελληνικό Δημόσιο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος είχε επιμείνει ιδιαίτερα στην ορθότητα της απόφασης εκσυγχρονισμού των φρεγατών το 2003, όταν ακόμη θήτευε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ σε σχέση με το τραπεζικό προφίλ του (με λογαριασμούς και υπολογαριασμούς), είχε κάνει λόγο για άγνοια των δικαστικών αρχών περί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο», έχει άλλωστε δηλώσει, επισημαίνοντας ότι τα εισοδήματα του ήταν ήδη υψηλά, καθώς επί μια δεκαετία ήταν στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι και, στη συνέχεια, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αντικρούοντας τις κατηγορίες ενώπιον των ανακριτών, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «όσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν, αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος».

Η προφυλάκιση θεωρείται προπομπός εξελίξεων, εκκρεμεί άλλωστε παράλληλα η εξέταση των δυο δικογραφιών (σ.σ.: για τα εξοπλιστικά προγράμματα και την εξοχική κατοικία Παπαντωνίου στη Σύρο) που έχουν ήδη διαβιβάσει στη Βουλή οι ανακριτικές αρχές, ως προς το έτερο βασικό σκέλος της υπόθεσης, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού.