Δεν είναι πρώτη φορά και φυσικά ούτε τελευταία που δυο πολιτικοί ξιφουλκούν με τέτοια ένταση και αγριότητα. Ο καβγάς μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Ι. Μανιάτη δείχνει ότι η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί πολύ εύκολα να ξεπεράσει τα όρια, πολύ περισσότερο όταν προέρχεται από ανθρώπους που έχουν τις ίδιες καταβολές –εν προκειμένω το ΠαΣοΚ- αλλά στην πορεία πήραν διαφορετικούς δρόμους. Ο ένας, ο Χρ. Σπίρτζης, είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος, ο Ι. Μανιάτης, υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά αλλά παρέμεινε στον χώρο του.

Εξ ου και το πάθος που εκδήλωσαν στην κόντρα που είχαν με εκατέρωθεν δηλητηριώδη «βέλη» για την πολιτική τους διαδρομή, ενδεικτικό του «θερμού» κλίματος που επικρατεί στην Βουλή όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών. Όλα έγιναν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για το Θριάσιο εμπορευματικό κέντρο, κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις με τον κ. Μανιάτη να κάνει λόγο για σκανδαλώδη σύμβαση παραχώρησης, πυροδοτώντας την οργή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτό ήταν το «φόντο» της σύγκρουσής τους η οποία ξεκίνησε με αφορμή την «μπηχτή» του κ. Σπίρτζη ο οποίος απευθυνόμενος στον εισηγητή της ΝΔ Κ. Καραμανλή τον παρακάλεσε «ένα μέρος του ΚΙΝ.ΑΛ. να το πάρετε από τώρα, για να αποφύγουμε εντάσεις». «Ο κ. Σαμαράς έχει πει τα καλύτερα για τον κ. Μανιάτη. Δεν χρειάζεται να μπαίνει μέχρι τις εκλογές σε τέτοια δοκιμασία. Πάρτε τους από τώρα, για να μην έχουμε τέτοιες τριγμούς», του είπε και έγινε ο «χαμός» με την συνεισφορά και της προεδρεύουσας βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Εύης Καρακώστα. Οι διάλογοι είναι από τα πρακτικά:

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο κ. Σπίρτζης ξεστόμισε αθλιότητες. Παρακαλώ να μου δώσετε τη δυνατότητα για δύο λεπτά να τον ρωτήσω, αλλά και να του απαντήσω.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Μόνο και μόνο γιατί παίρνετε το λόγο χωρίς να το ζητάτε, δεν θα τον έχετε.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Σοβαρολογείτε, κυρία Πρόεδρε; Δεν θα μας απαγορεύσετε. Είναι Επιτροπή εδώ.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας έθιξε καθόλου προσωπικά;

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Προεδρεύετε της Επιτροπής, όχι ομάδας βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Θα μου δώσετε το λόγο, διότι τέτοιου είδους φίμωση και λογοκρισία δεν γίνεται αποδεκτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Καταλάβατε, κυρία; Παρακαλώ να έχω το λόγο, κυρία Πρόεδρε.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μανιάτη, εμένα δεν θα με κατηγορήσετε για όρους δημοκρατίας.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Αυτό κάνετε αν δε μου δώσετε το λόγο.

ΕΥΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ πολύ θα πάρετε το λόγο για ένα λεπτό επί προσωπικού.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή σας ενδιαφέρει πάρα πολύ προφανώς εκεί στα υπόγεια του Μαξίμου που καθημερινά πηγαίνετε το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, σας ενημερώνω ότι το ΚΙΝΑΛ που αποτελεί για εσάς το στρατηγικό εχθρό και αντίπαλο, θα έχει διπλάσιο ποσοστό στις επόμενες εκλογές. Χαίρομαι που το λέει αυτό ένας Υπουργός ο οποίος συνεργάζεται άριστα επί 3,5 χρόνια με τον ακροδεξιό κύριο Καμμένο και συμμετείχε στην συνεδρίαση ενός υπουργικού συμβουλίου όπου δύο κορυφαίοι Υπουργού αντήλλαξαν αλληλοκατηγορίες για αδιαφάνεια στη διαχείριση μυστικών κονδυλίων και ούτε εσείς ούτε ο κύριος Πρωθυπουργός πήρατε το λόγο.  Επειδή λοιπόν οφείλετε στοιχειωδώς να επανέλθετε στην τάξη, θέλω να σας πω ότι εμείς από τη δική μας πλευρά, μαθήματα από ανθρώπους που έκαναν καριέρα στο ΠΑΣΟΚ  και τώρα λένε ότι δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουμε. Όσοι μείναμε όρθιοι θα  συνεχίσουμε και θα γίνουμε περισσότεροι.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θέλω να του θυμίσω ορισμένα πράγματα. Πρώτον, κύριε Μανιάτη υπήρξατε στο άμεσο παρελθόν, Υπουργός του κυρίου Σαμαρά όχι του κυρίου Τσίπρα.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπουργός επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Όπως και άλλοι 7 συνάδελφοί μου.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μάθετε μετά από τόσα χρόνια. Θέλετε να γίνετε και Υπουργός του κυρίου Μητσοτάκη.

ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Την καρέκλα που κρατάτε δεν θα την ξαναδείτε.