Η σχεδιαζόμενη από την Ελλάδα ακύρωση της μείωσης των συντάξεων «δεν συνιστά ανάκληση μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Αυτό έχει σχέση με τη βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στη συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αφορά μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά και «μία ευρύτερη σειρά κλάδων, περιλαμβανομένου του κλάδου της μεταποίησης». Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης, πρόβλεψε, θα ανέλθει στο 2,1% το 2018 και το 2,5% το 2019, με «μεγαλύτερη την πιθανότητα υψηλότερου ρυθμού ανάπτυξης».

Η υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, συνέχισε ο υπουργός, θα οδηγούσε σε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 5%. Ο δημοσιονομικός χώρος (σε σχέση με τον στόχο του 3,5%) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση στοχευμένων κοινωνικών προγραμμάτων και αναπτυξιακών μέτρων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την επόμενη διετία.

Όσον αφορά την έκδοση εκ νέου κρατικών ομολόγων, ο υπουργός είπε ότι έχουμε διασφαλίσει επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ και «δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια. Θα περιμένουμε, είπε, να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία.