Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και να ζητήσει από τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαίκή Ένωση.

Η Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τυπου αργότερα σήμερα για να ανακοινώσει επισήμως την απόφαση, μετέδωσε το AGI.

Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και πως στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί το απόγευμα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί θα ζητήσει από την Ιταλία «να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της».

Νωρίτερα, η ιταλική εφημερίδα  Il Messaggero ανέφερε ότι η Ρώμη θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της, αν απορριφθεί από τις αγορές, κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση των αποδόσεων  των ιταλικών ομολόγων.

Η διαφορά της απόδοσης (spread) του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης από τα υψηλά επίπεδα της ημέρας στις 303,7 μονάδες βάσης και οι τιμές των ιταλικών ομολόγων (που κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους) αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων υποχώρησαν 6 μονάδες βάσης στο 1,399%, έχοντας αυξηθεί προηγουμένως κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου μειώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,75%.