Ικανοποιημένοι για τις δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλώνουν οι φορείς

Με κοινή επιστολή τους προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Την ικανοποίησή τους για την υιοθέτηση ορισμένων από τις προτάσεις τους σχετικά με τους επικείμενους διαγωνισμούς για την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκφράζουν η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με κοινή επιστολή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Οι δύο φορείς χαρακτηρίζουν τις δημοπρασίες σημαντικές για την πορεία εξέλιξης των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και προσθέτουν:

«Είναι εξαιρετικά θετική η απόφαση της Αρχής σας να υιοθετήσει μερικές από τις προτάσεις μας σχετικά με τα σχέδια προκήρυξης που είχατε θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Αναφερόμαστε κυρίως στην απαλοιφή του ορίου 20% και της πρόνοιας για απεριόριστες παρατάσεις της χρονικής διάρκειας των δημοπρασιών. Επίσης, στην έστω και μικρή επέκταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.

Προσθέτουν δε ότι η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων είναι το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης και καταδεικνύει τη διάθεσή της Αρχής να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις του κλάδου στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου. Προσδοκούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και η Αρχή θα θέτει σε διαβούλευση οποιαδήποτε νέα ιδέα χωρίς να δεσμεύεται για την τελική υιοθέτησή της, όπως έπραξε και τώρα.

«Στο πλαίσιο αυτό ευελπιστούμε σε ανάλογη θετική αντιμετώπιση στο προσεχές μέλλον και των λοιπών προτάσεών μας (π.χ. μείωση του ποσοστού ανταγωνισμού 75%, απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων» καταλήγουν.

Οι δημοπρασίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Δεκεμβρίου για τρεις κατηγορίες μονάδων:

  • Κατηγορία Ι: Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί ισχύος έως 1 MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 94MW)
  • Κατηγορία ΙΙ: Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί ισχύος 1 – 20MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 100MW)
  • Κατηγορία ΙΙΙ: Αιολικοί Σταθμοί ισχύος 3 – 50MW (Μέγιστη Δημοπρατούμενη Ισχύς 229MW).

Το όριο του 20 %, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που έχει απαλειφθεί αφορούσε την ισχύ που θα μπορούσε να δεσμεύσει κάθε μεμονωμένος επενδυτής ενώ το όριο του 75 %, που παραμένει σε ισχύ, προβλέπει ότι η τελικά δημοπρατούμενη ισχύς θα προσαρμοστεί ούτως ώστε να υπερβαίνει κατά 75 % το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί μέσω των αιτήσεων που θα υποβληθούν το Νοέμβριο προκειμένου να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk