Το «Μακεδονικό» φέρνει διπλωματική σύγκρουση Ανατολής – Δύσης

Εφερε η επιτυχής έκβαση της πρώτης φάσης των Συνταγματικής Αναθεώρησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Το «Μακεδονικό» φέρνει διπλωματική σύγκρουση Ανατολής – Δύσης

Εφερε η επιτυχής έκβαση της πρώτης φάσης των Συνταγματικής Αναθεώρησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναζωπύρωση του διπλωματικού πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία έφερε η επιτυχής έκβαση της πρώτης φάσης των Συνταγματικής Αναθεώρησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Λίγα μόλις 24ωρα από την πρώτη ψηφοφορία, στην οποία ο Ζάεφ μετά από ώρες παρασκηνιακών διεργασιών και αφού κόντεψε να τινάξει στον αέρα, πήρε τις 80 ψήφους που χρειαζόταν για να περάσει την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αποτέλεσμα, το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας λόγο για χειραγώγηση,

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας ο Αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Επιπλέον, μήνυμα προς τα Σκόπια και την Αθήνα έστειλε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας σε αμφότερες ότι στηρίζει και τις δύο χώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

Βασικός όμως στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αποτραπεί η περαιτέρω ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και η έγερση εμποδίων στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το Βερολίνο, θεωρεί σημαντικό τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΠΓΔΜ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών ενώ δημιουργούνται και προϋποθέσεις για διεύρυνση της γερμανικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κεραυνοί Ρωσίας: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

H Μόσχα εμμένει στη στάση της να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία. «Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της» αναφέρεται σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια το απόγευμα της Δευτέρας.

Посольство России МК

@Russian_Emb_MKD

ја призна Република под нејзиното уставно име пред повеќе од 26 години и својот став не го менува.

Νωρίτερα για «παραβίαση κάθε κανόνα» κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με την έκβαση της ψηφοφορίας στη βουλή των Σκοπίων για την αλλαγή του Συντάγματος.

Μάλιστα, η Ρωσία εξαπολύει «κεραυνούς» κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως πρόκειται για μια ψηφοφορία, που ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από εκείνες.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ που άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης» και συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της ολομέλειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία».

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων — τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής», ολοκληρώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Στα Σκόπια ο Μάθιου Πάλμερ

Την ίδια στιγμή που η Ρωσία εξαπολύει δριμεία επίθεση στις ΗΠΑ ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην γειτονική χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, είπε πως η απόφαση αυτή της Βουλής της ΠΓΔΜ αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ενισχύει τις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Από την μεριά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σημείωσε ότι με την απόφαση της Βουλής της χώρας για την έναρξη των διαδικασιών τροποποίησης του συντάγματος, αποφεύχθηκε η εκδήλωση μίας ενδεχόμενης σοβαρής πολιτικής κρίσης, η οποία, όπως είπε, θα είχε «καταστροφικά» αποτελέσματα για τη χώρα.

Νωρίτερα, ο κ. Πάλμερ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλά Ντιμιτρόφ, και η συνάντηση επικεντρώθηκε στις ευρωατλαντικές προοπτικές της χώρας, καθώς και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή. Συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών.

«Ο υπουργός Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Υπογράμμισε ότι ο λαός βλέπει το μέλλον της χώρας τους στην ευρωατλαντική οικογένεια», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ των Σκοπίων μετά το πέρας της συνάντησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις πολλές συναντήσεις που θα έχει ο κ. Πάλμερ στα Σκόπια με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, ακόμη και με βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την Παρασκευή υπέρ της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δεν υπάρχει καμία αναφορά για συνάντηση με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ούτε και με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, οι οποίοι έχουν ανοιχτά κατακρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μήνυμα Βερολίνου προς Σκόπια και Αθήνα

Η απόφαση της βουλής της ΠΓΔΜ την Παρασκευή με τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των βουλευτών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συνιστά σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας».

Όπως αναφέρει η DW, σύμφωνα με όσα επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στην αρχή της σημερινής κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, «με την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεπερνιόταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ».

Με άλλα λόγια, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών που απαιτεί ακόμη δύο ψηφοφορίες στη βουλή της χώρας.

Η Γερμανία θα εξακολουθεί να παρέχει στήριξη

Αναφερόμενη η ίδια εκπρόσωπος στη γερμανική στάση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων επεσήμανε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση της διένεξης για το θέμα του ονόματος.

Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τις προόδους που προέκυψαν». Όπως και στο παρελθόν, η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία που ξεκίνησε για την επίλυση της διαφοράς στο ζήτημα της ονομασίας: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.»

Αποδέκτης αυτού του μηνύματος που υποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου για την επίλυση του ζητήματος δεν είναι όμως μόνο τα Σκόπια αλλά και η Αθήνα. Αυτό προκύπτει και από ένα σύντομο tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της κυβερνητικής ενημέρωσης.

Όπως αναφέρεται, το Βερολίνο χαιρετίζει το γεγονός «ότι η βουλή στα Σκόπια ξεκίνησε τη διαδικασία μιας συνταγματικής αλλαγής προκειμένου να λυθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την ονομασία». Σε ό,τι αφορά το γερμανικό ρόλο, στο tweet τονίζεται το εξής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δύο χώρες στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία για μια λύση».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.