Σκληρή απάντηση εξέδωσε προς το Πατριαρχείο Ρωσίας σχετικά με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο συνεστίασης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως τα προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδράζονται σε αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων και είναι δεσμευτικά για όλους στην Ορθοδοξία.

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά η γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος πρόσθεσε πως είναι ενήμερος για τα «καλοπληρωμένα άρθρα» και την «μαύρη προπαγάνδα» από την ρωσική πλευρά τα οποία χτυπούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Το οικουμενικό Πατριαρχείο για να επιλύσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα, προβάλλει τα προνόμια και τα δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών συνόδων και μάλιστα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία. Είτε αρέσει στους φίλους μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν την λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή» προσέθεσε ο Πατριάρχης.