Παρά τη μαζική στρατιωτική και πολιτική στήριξη της Δύσης το Αφγανιστάν φαίνεται να χάνει το στοίχημα για δημοκρατία από τους Ταλιμπάν.Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, στη χώρα που παρά την πολυετή παρουσία της νατοϊκής πολυεθνικής δύναμης ISAF δεν λέει να επιστρέψει στην ομαλότητα και την ειρήνη με τους Ταλιμπάν. Οι αντάρτες είχαν ήδη απειλήσει με βομβιστικές επιθέσεις και την απειλή τους έκαναν πραγματικότητα. Τουλάχιστον 28 άνθρωποι, μεταξύ αυτών αστυνομικοί, πολίτες και βοηθοί σε εκλογικά κέντρα, έχασαν χθες τη ζωή τους, άλλοι 102 τραυματίστηκαν, όπως ανέφερε στη τηλεόραση ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Βάις Μπαρμάκ.

Λείπουν ψηφοδέλτια

Η βία χτύπησε και στην πρωτεύουσα. Σε ένα σχολείο κοριτσιών στη Καμπούλ, που έχει γίνει εκλογικό κέντρο, εξερράγη βόμβα. Ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής Χαλίντ Κακπαράστ έδωσε λεπτομέρειες για το συμβάν. «Όταν οι άνθρωποι της αστυνομίας θέλησαν να εξετάσουν ένα ύποπτο αντικείμενο έξω από το εκλογικό κέντρο, εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Άλλοι δύο κάτοικοι της συνοικίας τραυματίστηκαν ελαφρά».

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν τους Αφγανούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές, που επί τρία χρόνια συνεχώς αναβάλλονταν, και απείλησαν ότι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια τις δύο ημέρες της εκλογικής διαδικασίας. Με τη στάση τους θέλουν να αποδυναμώσουν και κατά το δυνατόν να καταργήσουν το όποιο πολιτικό σύστημα υπάρχει. Και φαίνεται ότι τα κατάφεραν την πρώτη ημέρα. Σε πολλά από τα 5.100 εκλογικά κέντρα οι άνθρωποι στέκονταν επί ώρες μπροστά από κλειστές πόρτες, είτε επειδή δεν εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των κέντρων, είτε επειδή έλειπαν ψηφοδέλτια. Η Εθνική Εφορευτική Επιτροπή αναγκάστηκε να παρατείνει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και πέραν του κανονικού. Πληροφορίες για συμμετοχή στις κάλπες δεν υπάρχουν ακόμη, φαίνεται πάντως ότι πολλοί από τους 9 εκ. εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους πήγαν να ψηφίσουν, παρά τη βία των Ταλιμπάν.

Πρώτη δοκιμασία

Η Ματχάμπ Γιαν, μια νεαρή γυναίκα από την Καμπούλ, διηγείται. «Επί χρόνια υποφέραμε πολύ από τους πολέμους και τις διενέξεις σε αυτήν τη χώρα. Ήρθα σήμερα για να ψηφίσω τον υποψήφιο που επιτέλους θα μας φέρει ασφάλεια. Ελπίζω να κάνουν το ίδιο πολλοί άλλοι για να προχωρήσει η χώρα μας». Κάποιος άλλος, μέλος της μειονότητας των Σιχ, δείχνει με υπερηφάνεια το δάχτυλό του βαμμένο με μπλε μελάνι. «Πήγα και ψήφισα, είμαι πανευτυχής. Καλώ όλους να πάνε να ψηφίσουν, θα κάνει κι αυτούς ευτυχισμένους».

Πρόκειται για τις τρίτες βουλευτές εκλογές μετά την πτώση των Ταλιμπάν το 2001 και οι πρώτες που την ασφάλεια και την τάξη έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι αφγανικές αρχές ασφαλείας χωρίς τη συνδρομή της Δύσης. Γι αυτό και οι σημερινές βουλευτικές εκλογές θεωρούνται μια πρώτη δοκιμασία για τις προεδρικές που θα ακολουθήσουν του χρόνου.

Μπερντ Μους Μπρόφσκα/Ειρήνη Αναστασοπούλου