Συζήτηση έξω από τα καθιερωμένα κανάλια έχουν ξεκινήσει οι άμεσα εμπλεκόμενοι παίκτες στο Κυπριακό, δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο φερόμενος υπουργός Εξωτερικών του παράνομου καθεστώτος στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανεπίσημη συνάντηση Αναστασιάδη – Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, όπως και του ιδίου με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Συζητούν το Κυπριακό, όπως είπε, «έξω από το κουτί» σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν σημεία συνεννόησης. Οι επίσημες διαπραγματεύσεις έχουν γίνει αυτοσκοπός, υποστήριξε.

Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη πως θα πρέπει να αντιληφθούν οι πλευρές ότι σημασία δεν έχουν οι ταμπέλες και τα πλαίσια, αλλά η ουσία και το περιεχόμενο μιας διευθέτησης.

«Δεν πρέπει να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο στο Κυπριακό» διαμηνύει ο Κουντρέτ Οζερσάι και προσθέτει ότι «χρειάζεται ειλικρινής σε βάθος συζήτηση για το αν είμαστε έτοιμοι και αν έχουμε τα αναγκαία στοιχεία για ένα συνεταιρισμό ή όχι».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι σημειώνει πως «υπάρχουν δύο οδοί για να συζητήσουμε. Η μία είναι οι ανεπίσημες συνομιλίες που έχουν ήδη αρχίσει. Και η δεύτερη οδός είναι η συζήτηση, όχι η διαπραγμάτευση, που πρόκειται να αρχίσει στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών».